Nieuws

Uitgever Archis failliet (en maakt doorstart) en nieuwe uitgevers voor OASE en Hunch

Voor Stichting Artimo, de uitgever van onder meer tijdschrift Archis, OPEN en FOAM-magazine, is vorige week woensdag  faillissement aangevraagd. De stichting werd in 1992 opgericht door Jan Mol met als hoofddoel het ondersteunen van jonge internationale kunstenaars door middel van projectsubsidies en publicaties. Maar ook sponsorde de stichting eenmalig het Bonnefantenmuseum in Maastricht en verzorgde zij de glossy uitgave van het thuisloze blad Z-magazine.

Archis wordt sinds 2001 uitgegeven door Artimo nadat uitgeverij Elsevier en het NAi voorzetting van het tijdschrift niet meer realistisch achtten. De Jan Mol trok zich in 2002 terug als financier van de stichting. Volgens Gijs Stork van Artimo draait de stichting zonder verlies en zijn financiële verplichting aangegaan in het verleden de oorzaak van de faillissementaanvraag. De curator Hein van Woensel onderzoekt nu de mogelijkheden van een doorstart. Gijs Stork en de Archis-redactie twijfelen niet aan dat Archis blijft gewoon bestaan en verschijnen.

2 augustus 2003: Artimo maakt doorstart.

De failliete Stichting Artimo, uitgever van kunstboeken en -tijdschriften, maakt een doorstart. Het personeel, de activiteiten en de voorraden zijn per 1 augustus 2003 overgenomen door de investeringsmaatschappij Indofin Group.

Overig nieuws uit tijdschriftenland: Oase tijdschrift voor architectuur wordt met ingang van nummer 62 uitgegeven door NAi publishers, die zich daarmee voor het eerst op de tijdschriftenmarkt storten. Het piepjonge episode publishers geeft voortaan Hunch, the Berlage Institute report uit, te beginnen met nummer 6/7.