Feature

Nederland in vogelvlucht

Het idee is simpel: plak alle luchtfoto’s van Nederland aan elkaar en bedenk een viewer waarmee je over deze enorme luchtfoto kunt ‘vliegen’. Het resultaat is verbluffend ‘echt’ – en verslavend.

Zelf vliegen boven Nederland kan nu veilig en comfortabel vanaf uw eigen bureaublad dankzij een speciale viewer, de TerraExplorer. Deze viewer maakt gebruik van technologie van Skyline Software. Deze maakt van verticale (zgn. orthografische) luchtfoto's en hoogtegegevens een min of meer realistische 'digitale basismaquette'. Nederland is het eerste land dat op deze manier in zijn geheel te bezichtigen is.

Na downloaden van de viewer en het gebruikelijke geklooi met de knoppen en opties om er achter te komen hoe alles werkt, krijg je als 'vliegenier' met een snelle internetverbinding al snel het gevoel echt over het land te vliegen. De kleuren zijn beperkt, maar dat deert eigenlijk niet. Alles is goed herkenbaar en dankzij de glij-, tilt en zoom-opties voelt het vliegen realistisch aan.

De resolutie van de luchtfoto's is niet heel erg groot, zodat er niet 'lager gevlogen' kan worden dan circa 750 meter (geregistreerde gebruikers kunnen nog wat verder inzoomen). Dat betekent dat individuele woonhuizen nog redelijk herkenbaar zijn. De eerste navigatietest is dan ook om vanuit het centrum van Nederland, vanaf grote hoogte zelf naar de eigen achtertuin te vliegen. Ander leuke spelletjes zijn: op lage hoogte naar een toevallige plaats vliegen en van daaruit door herkenning van landschapkenmerken raden waar je bent of aan de hand van nieuwbouwlocaties gokken hoe oud de foto's zijn.

Terradesk, het bedrijf dat de 'digitale maquette' van Nederland gratis aanbiedt, ziet allerlei  professionele gebruiksmogelijkheden. Dat zal ongetwijfeld het geval zijn, maar vooralsnog is het voor de meeste gebruikers gewoon ontzettend leuk om even te vliegen. Pas bij een veel hogere resolutie en een realistischer kleurenpalet wordt het bijvoorbeeld voor architecten of makelaars echt interessant.