Feature

De kolonisatie van het daklandschap

Tijdens ’tHuisfront’, een side-off van de grote woonbeurs in de RAI, in Loods 6 op het KNSM-eiland te Amsterdam, is deze week de Loft Cube van Werner Aisslinger te zien, een kant en klare minimumwoning die op lege daken kan worden geplaatst. De verovering van het daklandschap kan beginnen.

Elke stad heeft meerdere hectares bouwgrond in het centrum voorhanden: de platte daken van vrijwel alle kantoor- en woongebouwen. Aisslinger is niet de eerste die de potenties van al die lege daken in de stad onderkent, Zaha Hadid publiceerde in de jaren 80 al eens een 'roofscape' kaart van Londen waarin bouwlocaties op de platte daken werden geïnventariseerd en in Nederland propageert Erik Vreedenburg al langer de ontwikkeling van zogenaamde 'luchtgebonden woningen' op bouwlocaties op de daklandschappen van de binnenstad. Maar de Loft Cube is wel het eerste gerealiseerde prototype van een kant-en-klare prefabwoning die met behulp van een bouwkraan of een helikopter op het dak kan worden geïnstalleerd.

De Loft Cube is een kleine mobiele unit (6,60 x 6,60 meter, 3 meter hoog, poten circa 60 cm. boven dakniveau) waarvan de leefruimte van circa 36 m2 door de koper zelf kan worden bepaald. Ook de wanden kunnen op aanvraag worden aangepast en uitgevoerd in transparant of halfmat glas, houten delen of lamellen, etc. Anders dan de beelden doen vermoeden is het prototype niet van kunststof, maar van hout gemaakt (houten honingraatpanelen met kunststof coating en een dragend frame van bankirai hardhout). Het interieur oogt als een foto van een Case Study House uit de jaren vijftig, maar bestaat eigenlijk uit hedendaagse, door Interlubke geproduceerde meubelen.

De Loft Cube verkeert nog in de fase van prototype, de aangekondigde koopprijs van 55.000 Euro lijkt daarom nog wat voorbarig. Op de website is niets te vinden over de oplossing voor twee grote problemen van het bouwen op platte daken: hoe bereik je de woning en hoe wordt de woning aangesloten op riolering en elektra? De meeste platte daken zijn niet of nauwelijks te bereiken. Liften stoppen er niet, het is meestal alleen tegen grote kosten mogelijk een extra liftstop te maken en er is hooguit toegang via een nooddeur. Nog lastiger is het om een dergelijke woning op de riolering aan te sluiten. In elk geval is de vrije plaatsing van de unit op een dak beperkt door aansluiting op de riolering. Natuurlijk zou het mooi zijn als de unit was voorzien van een eigen afvalverwerkingsinstallatie en zelf stroom zou opwekken. De teksten en de vrolijke filmpjes op de website van Loft Cube geven echter geen uitsluitsel over deze problemen. Het is niet uitgesloten dat er oplossingen voorhanden zijn, maar ik zou mijn 55 duizend euro nog een tijdje op zak houden.

De Loft Cube is een stap in de goede richting, met 36 m2 leuk als vakantie- of 'retraitehuisje' bovenop het kantoor, maar nog geen volwaardig penthouse voor de veeleisende stadsbewoner. Zodra de potenties van al die platte daken eindelijk door eigenaren en ontwikkelaars gezien worden, kan de kolonisatie van het daklandschap pas echt beginnen.