Feature

Herman Zeinstra ontvangt Houtprijs 2003

Tijdens de Houtdag op donderdag 30 oktober werd de tweejaarlijkse Houtarchitectuurprijs uitgereikt. Genomineerd waren de MU Bowl in Eindhoven van Maurer United Architects, het Crematorium in Haarlem van Atelier Zeinstra van der Pol en de Zorgboerderij van Onix architecten. De keuze van de jury viel op het crematorium van Herman Zeinstra.

De tweede prijs ging naar de Zorgboerderij van Onix en de derde prijs naar de MU Bowl van Maurer United Architects. De skatebaan van Maurer United was overigens de lieveling van het publiek dat via het internet kon kiezen, zij kregen dus ook de publieksprijs 2003 uitgereikt. Eervolle vermeldingen gingen naar het Tuinhuis Villa Zeist van Artesk en het straatmeubilair van MTD landschapsarchitecten.

Centrum Hout organiseert de tweejaarlijkse prijs om de aandacht te vestigen op vernieuwende of originele toepassingen van het aloude bouwmateriaal. 'Met de Houtarchitectuurprijs worden bouwprojecten bekroond waarin de eigenschappen van hout op voorbeeldige wijze zijn benut.' zo stelt Centrum Hout op zijn website. Het gaat daarbij niet op de omvang van het project, maar om de vormgeving en de juiste toepassing van het materiaal.

De jury van de Houtarchitectuurprijs 2003 bestond uit BNA voorzitter Kees van der Hoeven, Ids Haagsma (architectuurpublicist), ir. Joop Raadschelders en Kees de Vries (hoofdredacteur Houtblad). Voorzitter van de jury was prof.ir. Hans Ruijssenaars van de Architectengroep te Amsterdam.

Naast de Houtarchitectuurprijs werd ook de Houtinnovatieprijs toegekend. Deze ging naar Van der Breggen Architecten met de bouwtechniek 'Maskarade'.