Feature —

IIT-Campuscentrum van OMA geopend

Piet Vollaard

In Chicago is dinsdag het McCormick Tribune Campus Center, een campusgebouw onder de ‘El’ naast de beroemde IIT gebouwen van Mies van der Rohe, geopend. Na werk in Las Vegas en voor Prada is dit het eerste ‘echte’ gebouw van OMA in de USA.

OMA kreeg de opdracht door het winnen van een internationale ontwerpprijsvraag in 1998. Een belangrijk onderdeel van het ontwerp, en waarschijnlijk de reden dat het werd uitgekozen, is het aanbrengen van een 150 meter lange, roestvaststalen, geluidsisolerende buis rondom de opgetilde spoorbaan die dwars door de campus loopt. Hierdoor wordt niet alleen de geluidsoverlast op het campusterrein verminderd, maar is het tevens mogelijk geworden om de twee delen van de campus, de onderwijsgebouwen aan de ene en de studentenflats aan de andere zijde van de spoorbaan, door middel van een voorzieningengebouw met elkaar te verbinden. OMA situeerde de gevraagde voorzieningen grotendeels onder de spoorbaan. De ruimte is verdeeld door de 'olifantenpaadjes',  die kriskras onder het spoorviaduct liepen, als looproutes in het gebouw op te nemen. In het gebouw zijn onder meer een restaurant, auditorium, vergaderkamers, kantoren voor studentenorganisaties, bookshop, koffiebar, een postkantoor en een supermarkt ondergebracht, voorzieningen die voorheen over het oude campusterrein verspreid gelegen waren. Het nieuwe gebouw is pal naast Mies' Commons Building gesitueerd. Deze hal zal worden gerestaureerd en zal als centraal restaurant voor de hele campus gaan functioneren.

In het gebouw zijn verschillende innovatieve materiaaltoepassingen en wandafwerkingen gebruikt. Binnen- en buitenwand zijn voor het grootste deel uitgevoerd in verschillende glassoorten. Een groot deel van de gevels bestaat bijvoorbeeld uit dubbelwandig, geluidwerend glas, waarbij sommige delen zijn voorzien van oranje gekleurde honingraat vulling. Voor het interieur is in samenwerking met grafisch ontwerpers 2×4 een serie van 200 verschillende bewegwijzeringiconen ontworpen. Voor de teksten van de bewegwijzering is gebruik gemaakt van een origineel door Mies van der Rohe ontworpen font. Een daarmee houdt de hommage aan de door Koolhaas zeer bewonderde modernist – niet alleen ontwerper van de campus, maar ook lange tijd dean – niet op. Een 7,5 meter hoog portret van Mies siert de entree. De vergaderkamers zijn voorzien van kleuren die zijn geïnspireerd op het kleurpalet van Lily Reich, de ontwerpster waar Mies mee samenwerkte. Op de gordijnen zijn patronen geborduurd die zijn afgeleid van boomtekeningen die Mies maakte. In het gebouw is een grid van stalen I-profielen aangebracht dat het raster van Mies Campus volgt. Enzovoort.

Toen OMA de ontwerpprijsvraag won was de jury vol verwachting ten aanzien van de potenties voor een stedelijk hart van de toch wel open en lege campus: 'Rem Koolhaas recognizes that a primary imperative facing the IIT campus is to create an urban intensity with a relatively low density of population. His innovative design creates an urban condition within the campus itself. It brings the students together not only physically, but spiritually.' Of het nieuwe centrum inderdaad een dynamisch ven veelgebruikt hart van de campus zal gaan vormen is op dit moment natuurlijk nog de vraag. De condities lijken echter optimaal.