Feature

Studenten Staalprijs 2003

Tijdens de Staaldag van 9 oktober zijn acht inzendingen met een studenten-Staalprijs beloond, waarvan drie eerste prijzen.

De Studenten-Staalprijs vormt de jaarlijkse waardering voor studenten aan het hoger technisch onderwijs die een belangrijk deel van hun afstudeeropdracht aan staal hebben gewijd.

De jury heeft, met als criteria het gebruik van staal, originaliteit, esthetische eigenschappen, inventiviteit en tenslotte de economie, in totaal 22 inzendingen beoordeeld, verdeeld over twee categorie├źn: architectuur en techniek. Binnen deze categorie├źn zijn de inzendingen beoordeeld op drie niveaus: universitair, hogeschool, en Staalconstructeur BmS, de post-HBO opleiding tot constructief ontwerper van Bouwen met Staal.

De volgende prijzen zijn toegekend:

Techniekprijs

Hogeschoolniveau

– eerste prijs voor 'Drie knelpunten Friese merengebied'. Ingezonden door ing. G. Kolkman, ing. J. Reessink, ing. S. ten Pas en ing. G. Poffers, Saxion Hogeschool, afdeling civiele techniek, Enschede. Voorstellen voor drie probleemlocaties en een volledig uitgewerkt ontwerp voor een stalen tunnel.

– eervolle vermelding voor 'Voor-waard', ingezonden door ing. N.A.F. Nederpel en ing. A.J. de Vries, Hogeschool Rotterdam, afdeling civiele techniek. Een drijvende brug tussen de eilanden Voorne Putten en Hoekse Waard.

Opleidingsniveau staalconstructeur BmS, PMSE

– eervolle vermelding voor 'Skiwalhalla', ingezonden door ing. D.W. Alsemgeest. Een overdekte skibaan op een zettingsgevoelige afvalberg.

Universitair niveau

– eerste prijs voor 'floating fluid pavilion design', ingezonden door ir. S.S. Wichers, Technische Universiteit Delft, faculteit bouwkunde. Een ontwerp met een vloeiende gebouwvorm. Dit plan ontving tevens de Inventiviteitsprijs.

– tweede prijs voor 'De constructieve tweede huid', ingezonden door ir. A.P.H.W. Habraken, TU Eindhoven, faculteit constructief ontwerpen. Een wolkenkrabber met een lichte draagconstructie als onderdeel van de hoofddraagconstructie.

Architectuurprijs

Universitair niveau

– eerste prijs voor 'Datscha's aan de kust', ingezonden door M.P.J.P. Booij, Academie van Bouwkunst Rotterdam. Een prefab zomerverblijf aan de kust.

– tweede prijs voor 'This is Wembley', ingezonden door ir. A.L. Wubben, Technische Universiteit Delft, faculteit bouwkunde. Een open stadion met een gedurfde constructie.

– eervolle vermelding voor '(re)directing architecture, the experience enigine revealed', ingezonden door C. Aalbers, Academie van Bouwkunst Rotterdam. Een bewegend gebouw, geregisseerd door een machine, opgebouwd uit een lichtgewicht en demontabel staalframe.