Feature

Euregionale Architectuur Prijs 2003

De EAP, bedoeld voor de beste afstudeerprojecten van de architectuuropleidingen in de Euregio Maas-Rijn, bestaat uit drie prijzen. Deze werden op zaterdag 22 november uitgereikt aan Gerard Extra, Petra Riegler en Liesbeth vander Waeren.

De overeenkomst tussen de prijswinnende projecten lag volgens de jury vooral in het 'engagement' van de winnaars. 'They clearly escape nowadays fashions. They stand outside the latest hypes in architecture. The artistic ego has been put aside in order to produce a thorough project. They show a great care for human values, a respect for mankind, a plain morality. They show the engagement which the jury fails to encounter in many of the other plans.'

De jury, bestaande uit Jörg Rostock (D), Bert Dirrix (NL), Herman van Meer (B), Philippe Samyn (B) en Tony Fretton (GB) koos deze winnaars uit de 29 projecten die geselecteerd waren uit de ongeveer 500 afstuderende van het collegejaar 2002-2003.

Het juryrapport over Gerard Extra (Academie van Bouwkunst Maastricht) met zijn project 'Expo 314': 'Gerard Extra stelt een van de fundamentele aspecten van mobiliteit aan de orde en in zijn keuze voor deze specifieke plek lost hij bijna terloops de ongedefinieerde grens tussen Duitsland en Nederland op. Zonder de verkeersstroom te onderbreken brengt hij een uiterst bruikbaar grensteken aan. De manier waarop Extra de mobiliteits- en parkeerproblemen weet aan te pakken is ongekend en zeer inventief. Een van de juryleden noemde het 'een geweldige uitvinding! Een project dat dezelfde kwaliteit heeft als het werk van Battista Piranesi'.

De reactie van de jury op het project 'Erst.Spital' van Petra Riegler (RWTH Aken): 'Riegler laat zien dat ze beschikt over een groot gevoel voor ontwerpen, zonder gebruik te maken van overdreven technische details. De lokale bevolking kan deze techniek gemakkelijk bevatten en verwerken en op dit basisontwerp voortbouwen. Dit maakt haar project zeer duurzaam. (…) De jury vond de geleidelijke ontwikkeling in haar plan zeer sympathiek. Het architectuurplan transformeert stap voor stap in een klein dorpje.'

De jury over Liesbeth vander Waeren (PHL Diepenbeek) met haar project 'Fantoom Pijn': 'Een project dat zeer verschilt van de anderen. Een artistiek en menselijk statement. Het project toont een zeer zorgvuldige houding ten opzichte van leven en dood. Vander Waeren laat zien dat ze literair geschoold is en goed in staat de symbolische mogelijkheden van het dagelijks leven te gebruiken. (…) De serene toegang tot het gebouw door de begraafplaats is indrukwekkend en staat in prachtig contrast tot de toegang tot het gebouw vanaf de drukke stadsweg.'

Eervolle vermeldingen gingen nog naar de volgende drie afgestudeerden van de RWTH Aachen: Benjamin Beckers, Stephan Ganser en Arno Löbbecke.

Met de Euregionale Architectuur Prijs wil het Vitruvianum, organisator van de EAP, talentvolle, pas afgestudeerde architecten, ingenieurs en stedenbouwers een podium bieden dat hun stap naar de beroepspraktijk bevordert. Daarnaast moet de onderlinge concurrentie tussen de instellingen leiden tot een positief effect op de kwaliteit van het onderwijs en haar eindproducten. De prijs werd dit jaar georganiseerd i.s.m. de Fachhochschule Aachen.

Deelnemende instituten zijn de RWTH Aachen, Fachhochschule Aachen, ISA Saint-Luc Liège, PHL Diepenbeek en de Academie van Bouwkunst Maastricht.