Nieuws

MVRDV winnaar Amsterdamprijs voor de kunsten 2003

Voor de nieuwe Amsterdamprijs voor de kunsten bakent de jury jaarlijks drie aandachtsgebieden af waar belangrijke ontwikkelingen plaatsvinden. De prijs is bestemd voor drie kunstenaars die daar een belangrijke en actuele bijdrage aan leveren. Dit jaar heeft de jury (bestaande uit Hans van Mierlo -voorzitter-, Esther Apituley, Jan Blokker, Marie Hélène Cornips, Sjarel Ex, Kristien Hemmerechts en Gerardjan Rijnders) gekozen voor: literatuur, kunstenaarsinitiatieven en architectuur.

Architectuur omdat zich daar volgens de jury 'een nieuwe manier van ontwerpen ontwikkeld, waarin onderzoek en analyse een vooraanstaande plaats innemen. Deze nieuwe benadering, waarin de complexiteit van gezichtspunten ook werkelijk zichtbaar wordt in de resultaten, heeft internationaal de aandacht getrokken'. In deze categrie ontvangt het Rotterdamse architectenbureau MVRDV het prijzengeld. Andere prijswinnaars zijn Hafid Bouazza in de categorie Literatuur en W139 in de catergorie Kunstenaarsinitiatieven.

Burgemeester Cohen reikt de Amsterdamprijs op 11 januari 2004 uit in de Stadsschouwburg in Amsterdam.