Feature

Zwarts & Jansma ontwerpen Stedelijk Museum Amsterdam

Het architectenbureau Zwarts & Jansma gaat de tijdelijke huisvesting van het Amsterdamse Stedelijk Museum ontwerpen. Het college van B&W stemde onlangs in met het voorstel het museum onder te brengen in het voormalige TPG kantoor op het Oosterdokseiland.

Het Oosterdokseiland (voormalig PTT eiland) gaat de komende jaren op de schop. MAB/Bouwfonds ontwikkelt hier onder meer kantoren, woningen, een grote parkeergarage, het nieuwe conservatorium, en de nieuwe centrale bibliotheek. Het distributiecentrum is hiervoor afgebroken, wat blijft staan is het kantoorgebouw dat door Erick van Egeraat verbouwd zal worden. De verwachting is dat hiermee medio 2006 hiermee begonnen wordt.

Aan de andere kant van de stad sluit het Stedelijk Museum haar deuren om een grootscheepse renovatie van het hoofdgebouw te ondergaan.  Vanaf 1 januari zou het museum drie jaar dicht blijven voor publiek en zo ontstond het plan een aantal verdiepingen van het TPG-gebouw in te richten als tentoonstellingszalen. Het college van B&W stemde in met het plan, MAB/Bouwfonds vond nog een aantal andere huurders en zo kwam het allemaal toch nog goed voor het Stedelijk. Het museum zal in april 2004 ca. 7.000m2 betrekken, waarvan 5.500m2 bestemd is voor het tentoonstellen van de vaste collectie en tijdelijke exposities. Deze ruimte zal verbouwd worden naar ontwerp van Zwarts & Jansma, die zich overigens per 1 januari eveneens in het TPG-gebouw zullen vestigen.