Feature

Net niet

Nox, Studio Sputnik, FDArchitects en Bosch architecten deden mee aan internationale prijsvragen. Ze kwamen ver, maar haalden het net niet.

Nox, het bureau van Lars Spuybroek, was gevraagd deel te nemen aan een besloten prijsvraag voor een dependance van het Centre Pompidou in het Franse Metz. Behalve Nox waren ook Shigeru Ban & Jean de Gastines & Philip Gumuchdjian uitgenodigd even als Herzog & de Meuron, Stéphane Maupin & Pascal Cribier, Dominique Perrault, en Foreign Office Architects in collaboration with uapS.  Het team van Ban, De Gastines, en Gumuchdjian won de eerste prijs met een meervormig gebouw waar over een tentachtige constructie is gezet. Samen met FOA/uapS werd Nox vierde.

Iets beter deden Studio Sputnik en FDArchitects het in Taiwan. Zij wonnen ieder een tweede prijs in de wedstrijd New Taiwan by Design. Deze prijsvraag was georganiseerd door het Taiwanese ministerie van Transport en Communicatie. De opgave betrof het ontwerpen van hoogstaande toeristische attracties voor vier locaties. Met hun ontwerp voor de locatie Sun Moon Lake  werd Studio Sputnik tweede, achter Norihiko Dan. FDArchitects maakte een ontwerp voor de locatie 'Alishan Mountain Railway Tourist Route'. Het betrof hier de herinrichting van het stationsterrein en omgeving. Het winnende ontwerp voor deze locatie kwam van Reiser + Umemoto.

In 2002 schreef de Universiteit van Lutzern een openbare ontwerpprijsvraag uit voor een gebouw waarin de faculteiten recht, theologie en filosofie gehuisvest moesten worden. Het gebouw van 14.000m2 moest geschikt zijn voor 1200 studenten. De locatie betrof een gebied aan de rivier Reuss op de grens van de historische centrum en de rest van de stad. Samen met Olgiati behaalde het team van Bosch architects – Bauart

architekten de derde ronde. De jury besloot de eerste prijs aan Olgiati toe te kennen.