Feature

S333 en 3RW winnen prijsvraag herontwikkeling Bergen

S333 Architecture + Urbanism en het Noorse 3RW Arkitekter hebben met hun ontwerp voor de herontwikkeling van het Noorse Bergen de eerste prijs gewonnen in een Scandinavische prijsvraag.

De opgave van de prijsvraag betrof de herontwikkeling van een voormalig 17 ha groot industrieterrein aan de noordwest kant van Bergen tot een nieuw bruisend stedelijk gebied waar plaats is voor wonen, werken en cultuur. Bergen, dat bij toeristen vooral bekend staat vanwege Bryggen het historische havenfront, wil zich graag promoten als een moderne multi-culturele 21e eeuwse stad. In het voorstel van S333 en 3RW wordt de bestaande culturele as met galeries en musea doorgetrokken. Langs het water moeten straks paviljoens en cafés komen, tevens moet er ruimte zijn voor evenementen. De ruimte achter deze culturele strook wordt bestemd voor woningen en commerciële ruimten. De groenvoorzieningen in het plangebied zullen uiteindelijk het nieuw aan te leggen woongebied in het zuidwesten verbinden met de oude stad. Opmerkelijk aan het plan is het onder water zetten van een deel van het industrieterrein en de aanleg van drie eilanden. Twee van de  eilanden zijn bestemd voor culturele voorzieningen waaronder een theater. Het grootste eiland is bestemd voor een stadion. Gemeenteambtenaar en juryvoorzitter Lisbeth Iversen noemde het plan 'rich in ideas and anchored in a realistic approach'.  Het voorstel moet als blauwdruk gaan dienen voor de ontwikkelingen van de komende 15 tot 20 jaar.