Feature —

EEA bouwt op De Uithof

Redactie

Deze week is de eerste paal geslagen voor een door Erick van Egeraat associated architects ontworpen onderwijsgebouw op het Utrechtse universiteitsterrein De Uithof.

Het nieuwe gebouw komt naast de hoofdentree van het Academisch Ziekenhuis te liggen als onderdeel van de grote biomedische cluster aan de oostzijde van De Uithof. De nieuwbouw betreft een verzamelgebouw dat in de groeiende behoefte aan onderwijsruimten van verschillende biomedische faculteiten en afdelingen  gaat voorzien.

Binnen het vloeroppervlak van circa 14.500 m2 is plaats gemaakt voor drie verschillende functiegroepen: kantoorruimten, onderwijsruimten (met individuele werkplekken in een studielandschap) en een restaurant. Voor de kantoor- en onderwijsfuncties worden flexibele ruimten gemaakt waar verschillende werk- en onderwijstypen een plaats kunnen krijgen, uiteenlopend van individuele studie tot klassikaal onderwijs.

De beschikbare bouwlocatie wordt vrijwel geheel gebruikt. Daardoor ontstaat een volume dat in hoogte aansluit op de gebouwen van het Academisch Ziekenhuis.  De diepe vloeren die daar het gevolg van zijn kunnen niet via de gevels van daglicht worden voorzien. Daarom zijn er uit het volume drie kegelvormige, glazen vides gesneden. Deze glazen kegels vormen het geïntegreerde technisch/programmatische hart van het gebouw; ze zorgen voor indirect daglicht in het hart van het gebouw, maar verbinden tevens de meer publieke ruimten met de onderwijsruimten, ze dienen als (natuurlijke) ventilatieschachten en bevatten een deel van de draagconstructie.

De oplevering staat gepland voor najaar 2005.