Recensie

Museumnacht in Rotterdam

Hij is er weer, de nacht waarin Rotterdamse musea en andere culturele instellingen swingend hun drempel verlagen voor het grote publiek. Geniet in de nacht van 28 op 29 februari van 20.00 tot 2.00 uur van dans in het NAi, een videogame bij V2_ en ongegeneerd roken in de Kunsthal…

De dansers van het Scapino Ballet laten onder leiding van Nanine Linning (choreograaf) de bezoeker in de Museumnacht alle hoeken van het NAi zien. Linning bedacht voor deze nacht korte dansstukken die spelen met de ruimtes van de bibliotheek en het auditorium. Ook op ander plekken in het NAi treden de dansers van Scapino op als gangmakers van het feest. Muziek, verzorgd door diverse DJ's, speelt hierbij uiteraard een belangrijke rol.

V2_ opent haar deuren voor een spectaculaire live performance 'Survival Training' van de Berlijnse kunstenaar Frank Werner. Centraal onderdeel van de performance vormt Werners interactieve installatie 'Las Familias a gambling den' (2003). De installatie is gehuisvest in een schietcabine. Bij binnenkomst worden bezoekers geconfronteerd met een gecomputeriseerd videospel dat op een muur is geprojecteerd. Met een pistoolvormige joystick moet de wereld gered worden van een invasie van traditionele zelfgemaakte taarten. Om deze 'Survival Training' te lanceren geeft Frank Werner om klokslag 22.00 uur een spectaculaire performance.

Slavische zielen, nachtdromers en rokers bezoeken de Kunsthal. Kunstenaar Bibi Smink, winnaar van de Shell Young Art Award, doet de performance 'A Museumnight Dream' in de daktuin. Tentoonstellingsgidsen voeren je mee door de sensuele fin-de-siècle wereld van de Slavische kunstenaar Alphonse Mucha. Rokers kunnen na een bezoek aan 'Vier eeuwen roken in de kunst' terecht in het Kunsthalcafé, waar het vrouwelijke dj-duo Sittiez speelt.

De bezoeker wordt in het Boijmans bij binnenkomst direct verrast, geconfronteerd en aan het denken gezet. In vier 'mood chambers' worden de zintuigen van de bezoeker geprikkeld met muziek, beeld en geur. In de installaties van de Engels-Nigeriaanse kunstenaar Yinka Shonibare nemen in African print geklede poppen pikante houdingen aan. Met deze stoffen maken jonge designers een modeperformance. In het paviljoen is de sneak preview van de super-non-popgroep van Ted Langenbach.

In het Fotomuseum kan de Museumnachtganger even bijkomen bij twee nieuwe tentoonstellingen: 'Gemengd Bedrijf' en 'Tot in het Paradijs'. Nederland wordt steeds meer een ontboerde natie: boerderijen veranderen in golfresorts, campings of gaan zich specialiseren als ecoboer of worden megaboerenbedrijven. Acht internationaal bekende fotografen laten zien wat er veranderd is. Van het vredige platteland naar de gewelddadige West Bank en Gazastrook is in het fotomuseum een kleine stap: de foto's van Ad van Denderen tonen de Palestijnse gewoonte om martelaren te herdenken in affiches en graffiti op de muren.

Naast de traditionele 'MAMA's-Hot-Soup-For-All (Vegetarian-for-breakdown-bargain-prices) heeft MAMA ook een eenmalig Nederlands optreden van een exclusieve MYSTERY-GUEST. De performer die optreedt in MAMA is een goed bewaard geheim. Een tip van de sluier: hij komt uit het buitenland en is zowel een one-man-show-met de kracht van 1001 paarden als een sjamaan met hypnotiserende gaven. Hij heeft echter geen baard. Weten wie het is? Kom tussen 21.00 en 23.00 kijken!

WORM organiseert in TENT. een multimediasalon: een experimentele cocktail van visuele, ruimtelijke en klinkende media! Met videoclips, filmprogramma's, installaties, elektronische optredens, onverwachte kunstwerken en… een muzikale uitsmijter van de WORM muziekprogrammeurs! Daarnaast staat er in TENT. de Mangapod, een fijne plek gevuld met mangastrips en kunstboeken om in te lezen en wie goed kan vangen kan koffie uit de muur halen.

Trek een dikke jas aan en laat je verleiden tot een nachtelijke ontdekkingstocht langs de culturele instellingen van Rotterdam!