Feature

Nieuw Nieuw Crooswijk

In Rotterdamse woonwijk Nieuw Crooswijk worden 1800 van de 2100 woningen gesloopt. Onlangs vond de presentatie plaatst van het ‘concept stedenbouwkundig masterplan’ ontworpen door West 8.

De grootste binnenstedelijke sloop- en bouwput van Nederland, zo omschreef het Rotterdams Dagblad de operatie waar Nieuw Crooswijk voor staat. Deze laat 19e eeuwse, begin 20e eeuwse wijk kenmerkt zich door nauwe straten met veel kleine, in slechte staat verkerende sociale huurwoningen, maar bevat ook twee mooie begraafplaatsen, en ligt strategisch ingeklemd tussen het centrum, Kralingen en het Kralingse Bos. De slechte staat van de woningen in de wijk is een van de voornaamste redenen om alles – op vier blokken na – plat te gooien. Aan het einde van dit jaar wordt begonnen met de sloop en in 2006 moeten de contouren van Nieuw Nieuw Crooswijk zichtbaar worden. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden over 15 jaar zijn afgerond.

Vorige week werd het 'concept stedenbouwkundig masterplan' gepresenteerd.

Het voorkomen dat de middenklasse wegtrekt uit Rotterdam is het belangrijkste ontwerpuitgangspunt. De woonblokken zullen opgebouwd worden uit afzonderlijke huizen, bestaande uit koopwoningen in de middeldure en dure sector, daarnaast zullen er ook 450 sociale huurwoningen worden gebouwd. Daarnaast wordt er in het plan ruimte gemaakt voor kwalitatief goede buitenruimte, veel speelruimte voor kinderen, alle toegangsdeuren aan de straatkant en weinig auto's op straat. Zo zijn op de binnenterreinen speelplaatsen voor de allerkleinsten bedacht, oudere kinderen kunnen spelen op de brede straten.

Het stratenpatroon zal ook ingrijpend veranderen. 'De Rotte gaat langs Crooswijk zonder dat iemand het merkt' aldus Adriaan Geuze (West 8) in het Rotterdams Dagblad. Daarom worden de straten meer op de Rotte gericht en zal er een nieuw plein komen aan de kade waar de Crooswijksebocht overloopt in de Linker Rottekade.

Het plan is nu de inspraakprocedures ingegaan, toch altijd weer spannend hoe het eruit komt. Een lommerrijk Nieuw Crooswijk, daar kan toch niemand op tegen zijn?