Feature

Inside Outside wint in Milaan

Het landschaps- en interieurbureau Inside Outside van Petra Blaisse uit Amsterdam heeft de prijsvraag voor een nieuw stadspark in Milaan gewonnen. Het ontwerp ‘Biblioteca degli Alberi’, de bomenbibliotheek, werd gewaardeerd om het ‘krachtige doch flexibele concept’.

Op uitnodiging van de stad Milaan waren architecten en landschapsarchitecten uit binnen- en buitenland gevraagd om voor een gebied tussen Stazione di Porta Garibaldi en het Stazione Centrale – in het hart van Milaan – een ontwerp te maken voor een nieuw park: 'Giardini di Porta Nuova'. Het gebied waarop her en der wat woningbouw staat ligt sinds de Tweede Wereldoorlog grotendeels braak. Het zal worden ontwikkeld tot een levendig commercieel en cultureel gebied, met 'fashioncity' als leidmotief. Het park van 10 ha. zal in een samenwerking tussen gemeente en ontwikkelaars tot stand komen, er is 20 miljoen euro voor gereserveerd en de aanleg zal in 2005 starten.

Inside Outside/Petra Blaisse werd gekozen uit tien finalisten waaronder Kathryn Gustafson uit London (ontwerper van het Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam); Martha Schwarz (Cambridge, VS); Peter Walker (Berkley, VS); Adriaan Geuze/WEST 8 en Giancarlo De Carlo (Italië).

Behalve door het 'krachtige concept' viel het winnende ontwerp op door zijn 'rijkdom' en 'fysieke en programmatische gelaagdheid'. Het park Biblioteca degli Alberi wordt doorsneden door een veelheid aan paden die de omliggende stadsfragmenten op een efficiënte manier met elkaar verbindt. Deze paden creëren, doordat zij elkaar kriskras doorsnijden, onregelmatige tussengebieden waarin botanische tuinen zullen worden aangelegd. Over dit geheel worden cirkelvormige groepen van verschillende soorten bomen verspreid die samen de 'Bomen Bibliotheek' vormen.

De brede en de smallere paden worden verschillend van elkaar gematerialiseerd; ze zijn met woorden beschreven en communiceren zo informatie over beplanting en bomen en wijzen daarnaast de wandelaar de weg. Over het terrein verspreid staan paviljoens en aan de randen komen culturele gebouwen die park en stad met elkaar verbinden.

De Biblioteca degli Alberi beloofd met zijn botanische tuinen, bomen en boomgaarden, pleinen, waterpartijen en paden een rijk en gevarieerd park te worden. Het moet gaan functioneren als culturele campus, modecentrum en festivalterrein. Daarmee legt het verbindingen met de omliggende woon-, werk- en winkelgebieden en met de andere parken en culturele instellingen in Milaan.