Feature

Marlies Rohmer wint scholenprijs en ontwerpt Zeester.

Architectenbureau Marlies Rohmer heeft een besloten prijsvraag voor het ontwerp van een dagopvang voor verstandelijk gehandicapte kinderen in Noordwijk gewonnen. Gelijktijdig werd bekend gemaakt dat het scholencomplex in de Vinexwijk Wateringseveld de winnaar is van de internationale scholenbouwprijs 2003 van de UNESCO.

Het gebouw voor de dagopvang van bewoners van het campusachtige woonzorgcentrum Willem van den Berg in Noordwijk is opgevat als een compact, richtingloos object.  In het gebouw zijn verschillende ruimten ondergebracht voor de activiteiten van de verstandelijk gehandicapte kinderen. In het centraal georganiseerde volume van twee lagen zijn de activiteitenruimten en voorzieningen gegroepeerd rond een dubbelhoge collectieve ruimte die vanaf de hoofdentree op de begane grond door middel van een brede trap/tribune gekoppeld is aan de kantine op de eerste verdieping. De ruimten zijn ontsloten door een U-vormige corridor rond de centrale trap. De wanden tussen de corridor en de gang zijn extra dik uitgevoerd en kunnen daardoor worden ingevuld als kastenzone, berging, pantry en andere voorzieningen.

Uit de hoeken van het kubusvormige volume zijn zowel op de begane grond als op de verdieping buitenruimten gesneden die grenzen aan de groepsruimten. Buitenruimten op de begane grond zijn door middel van een transparant gaasgordijn af te sluiten. Hierdoor hoeft er geen storend hekwerk rond het gebouw te worden geplaatst. De grotendeels gesloten buitenwanden zijn geperforeerd met een patroon van kleine ronde ramen. Alleen de diagonaal door het gebouw stekende collectieve ruimte is, ter plaatse van de entree en van de kantine, voorzien van grote ramen in de gevel.

Vorige week is bekend gemaakt dat het scholencomplex met sporttoren van Architectenbureau Marlies Rohmer in de Haagse Vinexwijk Wateringseveld de UNESCO Wereld scholenbouwprijs 2003 heeft gewonnen. De prijs werd uitgereikt ter gelegenheid van het Buenos Aires International Forum of Educational Architecture. Eerder won het scholencomplex al de Nederlandse Scholenbouwprijs 2002.