Feature

Olympische torens voor New York

MVRDV is als een van de vijf finalisten gekozen uit 130 inzendingen voor een Olympisch dorp in New York. Of de Olympische Spelen van 2012 naar New York komen, wordt overigens pas over een jaar beslist.

Je kunt als stad die mee wil doen aan de race om de verkiezing voor de locatie voor de tegenwoordig als zeer lucratief beschouwde Olympische Spelen kennelijk niet vroeg genoeg beginnen. Architectuur heeft bij de promotie van de Spelen zelf altijd een belangrijke rol gespeeld. Er bestond zelfs ooit een speciale Olympische medaille voor architectuur (onder meer gewonnen door Jan Wils voor zijn ontwerp voor het Amsterdamse Olympisch Stadion van de spelen van 1928) . Die medaille is verdwenen. Tegenwoordig wordt cultuur, en met name de architectuur van de belangrijkste Olympische gebouwen, ingezet als promotiemiddel voor steden die dingen om de gunst van het Olympisch Comité.

Tegen die achtergrond organiseerde New York, één van de kandidaten voor de Olympische spelen van 2012, een ontwerpwedstrijd voor een Olympisch dorp. Op een locatie in Queens West langs de East River moeten tijdelijk 16.000 deelnemers, trainers en bobo's worden gehuisvest. Daarna moet de huisvesting geschikt zijn voor of verbouwd kunnen worden tot permanente bewoning.

Het ontwerp van MVRDV bestaat uit een reeks taps toelopende torens die elkaar in sommige gevallen gedeeltelijk in de top raken. Een brede zone langs de rivier wordt vrijgelaten voor publieke activiteiten.

De overige finalisten zijn: Henning Larsens Tegnesture A/S -HLT (Denemarken); Morphosis (USA); Smith-Miller + Hawkinson Architects USA) en Zaha Hadid (GB). Het winnende ontwerp wordt in mei bekend gemaakt. Pas in juli volgend jaar, tijdens de Spelen in Athene, wordt de locatie voor 2012 gekozen.