Feature

Sponge wint JA-prijsvraag 2003

De eerste prijs van de BNA Jonge Architectenprijsvraag 2003 voor het ontwerp van een Ronald McDonald VU Kinderstad op het dak van een van de VU gebouwen is gewonnen door Sponge architects en Rupali Gupta met het ontwerp ‘Er op Uit’.

De tweede prijs gaat naar 'In de Wolken' van Group for Architecture uit Rotterdam en de derde Prijs is voor 'Naar Zolder!' van daf-architecten uit Rotterdam. De drie overige genomineerden krijgen een eervolle vermelding.

De opgave van de prijsvraag betrof het maken van een ontwerp voor Ronald McDonald VU Kinderstad, een dagverblijf voor onder meer kinderen die zijn opgenomen in de kinderkliniek van het VU Medisch Centrum te Amsterdam. De bovenste twee verdiepingen van het huidige B-gebouw van het VU Medisch Centrum worden gesloopt om plaats te maken voor Kinderstad. Kinderstad is een multifunctionele ruimte van ruim 650 m2 netto waarin onder meer plaats moet zijn voor functies als een theater, een spottersnest, een spelershome en een infotheek.

Het doel van Kinderstad is het bieden van een omgeving, waar kinderen even los kunnen komen van hun ziek zijn; zich veilig kunnen voelen, kunnen spelen en zich terug kunnen trekken en vermaken samen met broertjes, zusjes, ouders en familieleden. Het grootste deel van de patiënten is jonger dan acht jaar. In het programma van eisen zijn verschillende ruimten voor een aantal doelgroepen opgenomen uiteenlopend van speelplein, theater en televisiestudio tot Ajax Spelershome, Winkel van Sinkel en een Huiskamer voor ouders.

De prijsvraag stond open voor architecten en architectuurstudenten tot 40 jaar.

Het bestuur van Ronald McDonald VU Kinderstad volgt het oordeel van de jury en dat betekent dat Sponge de opdracht krijgt hun ontwerp te realiseren. Het is de bedoeling dat de Ronald McDonald VU Kinderstad op 1 januari 2006 zal worden geopend.

Genomineerd voor de BNA Jonge Architectenprijsvraag 2003 waren:

– 'Balloon' van  Tom Wauben uit Geleen.

– 'Caterpillar' van F.H. Pieper, R.M. van Valkenburg en L.A.Sidler (Architectenbureau TECT bna) uit Delft.

– 'Er op uit' van Roland Pouw en Björn van Rheenen (Sponge, architects) met  Rupali Gupta uit Amsterdam.

– 'Huis!' van B.H.J.Harbers en S. Bom (Van Tilburg en Partners) uit Rotterdam.

– 'Naar Zolder!' van Daan Bakker, Catherine Visser en Paul van der Voort (daf-architecten) met medewerking van Andreas Müller en Ferry den Ridder uit Rotterdam.

– 'VU Kinderstad In de Wolken' van Maarten van Bremen (Group for Architecture) uit Rotterdam.

De jury bestond uit de architecten Pi de Bruijn, Jeanne Dekkers, Jeroen van Schooten en Han Westelaken,  kinderneuroloog prof. Leo Smit en voorzitter van het Ronald McDonald Kinderfonds Ed Nijpels.