Feature

Monument slachtoffers Chi-Chi aardbeving

Vorige week hebben de in Rotterdam werkzame architecten Eve Barbara Robidoux, Tsai her Cheng, Jung Yoon Kim en Yoon-Jin Park in Taipei (Taiwan) de eerste prijs in ontvangst genomen voor hun ontwerp voor een monument voor de slachtoffers van de Chi-Chi aardbeving.

In de nacht van 21 september 1999 werd de stad Chi-Chi getroffen door een aardbeving van 7.3 op de schaal van Richter. De gevolgen waren desastreus, de beving en de naschokken kostten naar schatting ruim 2400 mensen het leven en nog eens 11000 raakten gewond. In het najaar van 2003 schreef de CCEMC (Chi-Chi Earthquake Memorial Executive Commission) een internationale openbare prijsvraag uit voor een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. In totaal schreven zich 281 teams schreven in, waarvan er 182 een ontwerp inleverden, hieruit werden er weer 50 geselecteerd. Op de prijsvraagsite kon gestemd worden maar een jury bestaande uit onder meer Peter Cook, Peter Walker, Jim Sinatra en Neil Leach had de doorslaggevende stem.

Het internationaal team (Canada, Taiwan en Zuid-Korea) bestaande uit van Eve Barbara Robidoux, Tsai her Cheng, Jung Yoon Kim en Yoon-Jin Park won de eerste prijs, een geldbedrag én de realisatie van het plan.

Hun ontwerp getiteld Sky-Well bestaat uit een bamboebos dat een open ruimte omsluit, een pad leidt naar deze open ruimte. Met Sky-Well wilden de ontwerpers twee verschillende ruimtes creëren, een besloten interne ruimte voor de herdenking van de slachtoffers, en een externe buitenruimte die het onverwachte mogelijk maakt.

In hun toelichting schrijven de ontwerpers zowel een herdenkingsmonument is als een eerbetoon aan de veerkracht en standvastigheid van het Taiwanese volk. De massiviteit van het wuivende bamboebos verbeeldt de aardbeving. Het geordende en artificiële van de plek komt tot uitdrukking in het orthogonale karakter van de bamboe, maar ook het onverwachte, vanwege de oncontroleerbare groei van bamboe. Daarnaast is bamboe het symbool van flexibiliteit.

De 2455 slachtoffers worden afzonderlijk gememoreerd door de 2455 afbeeldingen van lotusbloemen die in de stenen van het pad zijn gedrukt, en door de ‘herinneringsmuur’ die ruimte biedt voor persoonlijke rituelen. De lotus en haar bloem is het symbool van wedergeboorte.