Feature

Kastoren voor Floriade 2012

MVRDV heeft voor de Floriade 2012 een gestapelde kas ontworpen. Met het ontwerp voor deze ‘plantenkathedraal’ hoopt de gemeente Rotterdam samen met de buurgemeenten Westland en Maassluis de Nationale Tuinbouwraad over te halen de tienjaarlijkse tuinbouwtentoonstelling langs de Nieuwe Waterweg te houden.

Hoewel de Floriade de organiserende gemeenten geld kost, is het animo om de tentoonstelling binnen te halen toch elke keer weer groot, vooral vanwege de wereldwijde promotie die de Floriade genereert. De laatste versie die in 2002 in de Haarlemmermeer werd gehouden trok 2,3 miljoen bezoekers. Dit keer hebben zeven gemeenten en regio's kenbaar gemaakt de tentoonstelling in 2012 binnen de gemeentegrenzen te willen organiseren. In juni zal de Nationale Tuinbouwraad bekend maken welke drie kandidaten een bid book mogen maken. Eind 2004 wordt besloten welke kandidaat de komende Floriade mag organiseren.

Om alvast een sterke indruk te maken heeft de gemeente Rotterdam, samen met buurgemeenten Westland en Maassluis, aan MVRDV gevraagd een schetsplan te maken. Als locatie is een gebied langs de Nieuwe Waterweg ten zuiden van Maasdijk gekozen, op het grensvlak van havenactiviteit, de agrarische industrie van het Westland en een natuurgebied. Het belangrijkste onderdeel van het plan is een hoogbouwkubus van 100x100x100 meter. De constructie bestaat uit een stalen rek. Door middel van grote kranen kunnen containers, pallets en andere elementen in het rek worden geschoven. In deze verticale Floriade kunnen collecties planten en bomen in diverse klimaten worden ondergebracht. Het centrum van de toren blijft geopend. Dit atrium kan door middel van ferryboten en watertaxi's via de Nieuwe Waterweg met de organiserende steden worden verbonden. De Floriade krijgt tevens een eigen halteplaats op het treintraject Rotterdam – Hoek van Holland. Vanuit de toren kunnen bezoekers met kano's het 40 hectare grote natuurgebied Oranjepolder verkennen.