Recensie

Lekker zelf bouwen

Op een tot vandaag geheim gehouden plek in Harkstede bij Groningen, op de locatie van het ambitieuze Meerstad, is dit weekend een begin gemaakt aan de bouw van een illegale Toorn. De initiatiefnemers roepen iedereen op mee te bouwen.

Het initiatief voor de actie is afkomstig van ontwerpers Harm Naaijer en Alex den Braver. Uit authentieke weerzin tegen de 'aaneengeregen bekrompenheid en armetierigheid' van Vinex  in het algemeen en de plannen voor Meerstad in het bijzonder, zijn zij onder de titel 'De Toorn van Meerstad' begonnen met de bouw van een illegale toren midden in het toekomstige uitbreidingsgebied. Eén van de huidige bewoners die het gebied gedwongen heeft moeten verlaten heeft een stuk grond van 50 x 100 meter ter beschikking gesteld voor het project. De bouw van de toren is het afgelopen weekend begonnen en gaat deze week dagelijks door. Daarna is er op woensdagen en zaterdagen gelegenheid om mee te bouwen en/of sloophout te doneren. Het begin is gemaakt, er ligt een onderlaag met een doorsnede van 10 meter. Een vergunning is er niet, dus is het project tegelijk een testcase ten aanzien van de (repressieve) tolerantie van de plaatselijke overheid.

'Persoonlijke expressie, ontsnappen uit de dwangbuis, (ver)bouwen naar eigen inzicht, ruimte voor spontane actie, en natuurlijk; discussie over de vraag of 'in een steeds onpersoonlijker wordende wereld originele alternatieven gevonden kunnen worden,' het staat allemaal in het manifest.

Voor wie dit allemaal te zweverig klinkt, geen nood, gewoon lekker bouwen mag ook. Kijk op de website voor foto's van de voortgang, routewijzer en programma.