Feature

Architectengids.nl = advertentiefraude

Van verschillende kanten zijn wij gewezen op de online advertentiefraude site www.architectengids.nl. Niets betalen als er niets besteld is! Het lijkt de klassieke ‘bedrijvengidstruuk’. Helaas wordt gesuggereerd dat ArchiNed samen met BNA en BNO deze cowboys steunt. NIET WAAR!.

Iedereen kent ze wel, een factuur, brief of fax voor een vermelding in een gids waar je niks van weet, maar het lijkt dat er een factuur openstaat en dat je moet betalen. Sinds enige tijd opereert een dergelijke online gids voor architecten onder de naam www.architectengids.nl. Aanvankelijk hebben we er niet veel aandacht aan geschonken, maar inmiddels zijn we meerdere malen gebeld door architecten die zijn lastig gevallen door dit bedrijf en dus bij deze maar een duidelijke waarschuwing:

Als u benaderd wordt door een – al of niet grof in de mond zijnde – colporteur van www.architectengids. nl; Niets betalen, je hebt je hoogstwaarschijnlijk nooit aangemeld. Als je een fax van ze krijgt

waarin wordt gevraagd om 'de adresgegevens te controleren', let dan op dat er niet ongewild een opdracht met betaling wordt ondertekend.

Het heeft even geduurd voor we daar achter waren. www.architectengids.nl is geregistreerd door Website Services bv in Amsterdam. Het kantoor is gevestigd op de Donker Curtiusstraat 7 Dat adres is kend. Van daaruit onderneemt een aantal bv's onder verschillende namen verkoopacties voor een reeks van bedrijvengidsen. Niet meedoen! Ook niet als er gebeld wordt.

Het zijn overigens wel grappenmakers daar aan de Donker Curtiusstraat 7 in Amsterdam, want vanaf hun website www.telefoongids.com (Ja, van hetzelfde bedrijf) staat een link naar de website www.advertentiefraude.nl. Als je denkt daar een klacht kwijt te kunnen heb je je vergist; de site is eveneens eigendom van Website Services bv. Dat lijkt dus op een mooie manier om emailadressen te verzamelen voor spam en tegelijk mogelijke klachten alvast te onderscheppen.

Wie een klacht heeft over of tips wil weten over dergelijke grappenmakerij kan naar www.fraudemeldpunt.nl gaan.

NB: Architecten die door dit bedrijf gebeld zijn, meldt het ons (ArchiNed) zodat we een inventarisatie van de omvang kunnen maken.