Feature

OMA gaat een theater bouwen, MVRDV een bos

‘Onze jongens (en meiden)’ scoren weer in het buitenland. OMA gaat een gestapeld theater bouwen in Dallas en MVRDV legt een bos aan in een verlaten mijngebied in Frankrijk.

Samen met Norman Foster gaat OMA twee culturele gebouwen realiseren in het Dallas Art District. In dat district heeft Renzo Piano al een Sculpture Center ontworpen, dat vorig jaar geopend is. De twee nieuwe gebouwen, een operagebouw van Foster en een theatergebouw van OMA, breken volgens The Architectural Record met de lokale laagbouw-zandsteentraditie. Foster maakt een knalrode opera in een glazen doos en OMA neemt het oude thema van gestapelde functies weer op.

Aangezien het om een programma met een bescheiden omvang gaat is de strategie van de 'verticale stad' een methode om het gebouw toch een identiteit en herkenbaarheid te geven. De elf verdiepingen hoge toren bestaat uit een theaterdeel met glazen wanden en verdiepingen  met kantoren, oefenzalen, kostuumwerkplaatsen en andere voorzieningen. De bouw start overigens pas in 2006, nadat eerst een parkeergarage onder het geheel is aangelegd.

MVRDV: Montceau-les Mines Forest

Op 14 juni is bekend gemaakt dat MVRDV de prijsvraag voor de herontwikkeling van een voormalige mijnwerkersgebied in Montceau-les-Mines in Frankrijk heeft gewonnen. Het plan betreft het creëren van een kunstmatig bos waarbinnen de 'ruines' van de kolossale, monumentale mijnwerkersgebouwen zullen worden hergebruikt als observatie- en onderzoekseenheden. Het gebied en de onmiddellijke omgeving zal langzamerhand door wild bos worden overwoekerd en op deze manier worden 'teruggeven aan de natuur'. Deze strategie wordt gezien als een test voor natuurherstel in dit bijna vergeten deel van het Franse platteland, een gebied dat kampt met ontvolking, teruglopende dienstverlening en vergrijzing. De eerste aanplanting begint in 2005. De eerste ruines zullen medio 2006 in gebruik worden genomen.