Nieuws

Quist Wintermans Architecten ontwerpt hoofdkantoor Europol in Den Haag

Quist Wintermans Architecten uit Rotterdam is gekozen als architect voor het nieuwe hoofdkantoor van de groeiende Europol organisatie in Den Haag. De selectiecommissie heeft deze keuze gemaakt na een architectenselectie waarin totaal zeven ontwerpen van Europese architecten zijn gepresenteerd.

De commissie bestaande uit voorzitter Rijksbouwmeester Jo Coenen en vertegenwoordigers van de Rijksgebouwendienst, Europol, het Ministerie van Justitie en als assessor de gemeente Den Haag.

In deze architectenselectie heeft de commissie zeven ontwerpen van Europese architectenbureaus voor de nieuwbouw van Europol beoordeeld. Deze architectenbureaus waren:

Quist Wintermans Architecten (Nederland), Gigantes Zenghelis Architects (België/Griekenland), Allmann Sattler Wappner Architekten (Duitsland), Bonell i Gil Arquitectes (Spanje), Wiel Arets Architect & Associates (Nederland), Lederer-Ragnardóttir-Oei (Duitsland) en Office Christian Kerez Zürich (Zwitserland).

Het ontwerp van Quist Wintermans Architecten sluit volgens de commissie goed aan op het stedenbouwkundig plan van de gemeente Den Haag voor het 'World Forum'. Bovendien doet het ontwerp op een evenwichtige manier recht aan alle aspecten van de opdracht: van stedenbouw, architectuur, functionaliteit tot beeldvorming. Quist Wintermans Architecten geeft met de aansluiting op de promenade – door aan die zijde een extra entree en een grote glazen gevel te situeren – de levendigheid van het 'World Forum'-gebied een krachtige impuls. Ook komt in het ontwerp aansluiting bij de villa's in het zuiden van het gebied goed naar voren, doordat aan deze zijde een tuin is gesitueerd.

Het ontwerp is volgens de selectiecommissie te karakteriseren als een 'ankerplaats' voor Europol. Door de kamstructuur van het gebouw kan op een goede wijze worden aangesloten op de directe omgeving. Bovendien levert de kamstructuur met de drie grote 'atria' een functionele basis voor de ordening van de interne functies van Europol. De beeldvorming is in zijn robuustheid, no-nonsense uitstraling en sereniteit een goed uitgangspunt voor het uiteindelijke ontwerp.

Europol is de rechtshandhavingsorganisatie van de Europese Unie die criminele inlichtingen behandelt. De aanleiding voor de nieuwbouw is de uitbreiding van de Europol organisatie. Het Ministerie van Justitie is verantwoordelijk voor de huisvesting van Europol en opdrachtgever voor de nieuwbouw. De Rijksgebouwendienst is als toekomstig eigenaar verantwoordelijk voor bouw en beheer. De planning voor de eerste paal voor de nieuwbouw is begin 2006. De opening van het nieuwe hoofdkantoor van Europol is gepland in 2008.