Nieuws

Wilmotte gekozen als expositie-architect voor het Rijksmuseum

Jean-Michel Wilmotte (Parijs) is gekozen als expositie-architect voor Het Nieuwe Rijksmuseum. Het bureau Wilmotte & Associés S.A. werd voorgedragen op basis van een Europese aanbesteding aan de opdrachtgever, bestaande uit het Rijksmuseum, het Ministerie van OCW en de Rijksgebouwendienst. In totaal waren zeven architecten gevraagd om een visie te geven op de inrichting van de expositiezalen van Het Nieuwe Rijksmuseum. Wilmotte zal hiervoor nauw gaan samenwerken met de Spaanse architecten Cruz y Ortiz, die als hoofdarchitecten verantwoordelijk zijn voor de grootste renovatie, verbouwing en vernieuwing in de geschiedenis van het Rijksmuseum. Alle zeven ontwerpvoorstellen, bestaande uit maquettes en tekeningen, worden vanaf medio juli in het nieuwe Informatiecentrum van het Rijksmuseum tentoongesteld.

Naast Jean-Michel Wilmotte, hebben Merkx + Girod (Amsterdam), Jen Alkema (Amsterdam), David Chipperfield (Londen), Antonio Citterio (Milaan), Christian Kieckens (Brussel) en Michele de Lucchi (Milaan) hun visie op de opgave gepresenteerd.

De Fransman is internationaal bekend door de inrichting van vele zalen in het Louvre, zoals recentelijk de afdeling 'Les arts premiers'. Daarnaast is hij onder andere verantwoordelijk voor de inrichting van  het museum van Islamitische kunst in Qatar, het museum van beeldende kunst in Zuid Korea, het Musee Hennessy in Cognac, de restauratie van een fort in de Yonne. De opgave voor architect Wilmotte is om samenhang aan te brengen in de presentatie van de kunstwerken door middel van vitrines, piëdestals, verlichting en specifiek aanvullend meubilair. Daarbij dient rekening te worden gehouden met de bestaande en deels terug te brengen interieurafwerking van Cuypers en met de nieuwe architectuur van Cruz y Ortiz.