Feature

De Dijk ontvangt eervolle vermelding

Op woensdag 7 juli ontving DS Landschapsarchitecten een eervolle vermelding van de jury van de derde European Prize for Urban Public Space, voor hun ontwerp van het Tilla-Durieux-Park in Berlijn.

Het langwerpige park ligt aan de Potsdamer Platz tussen de grootschalige nieuwbouw aldaar. Het heeft de vorm van een groene dijk, met een korte steile helling aan de ene kant en een wat langere luie helling aan de andere kant. Ergens halverwege is de dijk doorbroken, hier zijn een aantal enorme wipwaps geplaatst, waarna de steile en de luie helling zich omdraaien. Volgens de jury een 'simpele en abstracte interventie die op een intense en ontspannen manier een grote groene ruimte produceert'.

De eerste prijs van 3rd European Prize for Urban Public Space wordt gedeeld door de herinrichting van de Paseo del Óvalo in Teruel (Aragon, Spanje) door de architecten David Chipperfield and Fermín Vásquez en de landschapsrestauratie van de Vall d'en Joan in Begues (Catalonie, Spanje), door de architecten Enric Batlle, Joan Roig and Teresa Galí-Izard.

Deze Europese Openbare Ruimte prijs wordt uitgereikt door het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), het Architekturzentrum Wien (AzW), het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), the Architecture Foundation (AF) en het Institut Français d'Architecture (IFA). De jury bestond uit voorzitter Oriol Bohigas (architect) voor het CCCB; Dietmar Steiner, directeur van het AzW; Aaron Betsky, directeur van het NAi; Rowan Moore, directeur van de AF, met als secretaris Elena Cánovas (architect). In totaal waren er dit keer 169 projecten voorgedragen door de verschillende deelnemende landen.