Recensie

Er op uit in eigen land

ArchiNed gaat in zomersluimerstand. De komende weken zal de nieuwsfrequentie worden aangepast aan het tempo van een zwoele zomeravond. Voor de actieve thuisblijvers een paar toeristische tips.

Nieuwe Landschappen

Ontdek Nederland in transformatie. Nederland staat bekend om de graagte waarmee het nieuwe landschappen maakt en transformeert. De bouwput is het transformatielandschap bij uitstek en dus het toppunt van Nederlandse landschappelijke identiteit.

Trek de wandelschoenen bijvoorbeeld aan voor de HSL-wandeltocht en ontdek de unieke kwaliteiten van het Groene Hart in transformatie voordat de boel na goedkeuring van de Nota Ruimte helemaal op de schop gaat en dit soort landschappen eerder regel dan uitzondering zullen zijn.

Of haal de toerfiets uit de berging en doe de Betuwelijn-fietstocht. Controleer zelf waar al die miljarden in zijn geïnvesteerd. Bewonder de inventiviteit waarmee de polderende waterstaatkundigen, betonboeren en milieudeskundigen steeds weer nieuwe tunnels, bakken, viaducten, dijken en keerwanden weten te bedenken en zo de kwakkelende bouwsector jarenlang het hoofd boven water hebben weten te houden..

Voor de treinrecreant raden wij de unieke NS-bouwputten aan zoals het al jaren openliggende station van Arnhem of de grootschalige interventie in de historische binnenstad bij Amsterdam CS (neem dan gelijk de nieuwe metrobouwput mee)

Actievere recreanten worden aangeraden op zoek te gaan naar de nieuwe zandvlaktes die Nederland rijk is.Topper in deze categorie is sinds jaar en dag de Maasvlakte; aan zee, berijdbaar met de 4×4 drive, en ruimte genoeg voor de meest uitzinnige vormen van recreatie. Goed Nieuws: plannen voor een tweede Maasvlakte zijn onlangs goedgekeurd.

Te ver? Kies dan voor nieuwkomer en een serieuze bedreiging voor Maasvlakte zo lang de woningbouwmalaise aanhoudt: het Amsterdamse IJburg, of ga eens langs in Ruigoord dat sinds kort omgeven is door een prachtige zandvlakte.

NB: minder avontuurlijke toeristen kiezen voor een van de sinds enige tijd opduikende stadsstranden (Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Amersfoort) vrijwel altijd op loopafstand van station. Maar informeer eerst bij uw plaatselijke VVV, grote kans dat gezien het succes in de media van eerdere stadsstranden ook uw gemeente deze zomer – uniek!, nieuw! – dit zomerse konijn uit de recreatieve hoed tovert.

Historische landschappen

Niet zo geïnteresseerd in het nieuwe? Stel dan zelf een forten-, bunker-  of luchtverdedigingstocht samen en ervaar hoe Nederland ook in vroeger jaren nooit te beroerd was om in het landschap te interveniëren. Ga naar de website www.forten.info waarop werkelijk (links naar) elke bunker, fort, kazemat, luchtwachttoren of waterlinie is te vinden. Selecteer uw persoonlijke voorkeuren en ga er op af.

Laatste kans! Wees er snel bij en wandel nog een keer door het agrarische landschap van het Oldambt boven Winschoten. Ten behoeve van de Blauwe Stad wordt een gebied van 8 km2 onder water gezet en dus voorgoed historie. De graafwerkzaamheden zijn in volle gang en volgens planning zal het water dit najaar in het nieuwe meer worden ingelaten. Haast is dus geboden.