Feature

Prijsuitreikingen Dag van de Architectuur

Afgelopen weekend zijn de winnaars bekend gemaakt van de prijsvragen ‘Studenthuisvesting in Particulier Opdrachtgeverschap’ en de ‘Moerasbrug’.

OntwerpLab (Martijn Honselaar en Eric Frijters) heeft met het ontwerp Tuin 5000 de BNA-architectenprijsvraag 2004 'Studenthuisvesting in Particulier Opdrachtgeverschap' gewonnen. Het is de bedoeling dat het winnende ontwerp voor de Broekhovenseweg in Tilburg ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Volgens de jury heeft OntwerpLab het thema van Tuin 5000, namelijk 'de collectieve ruimte in het binnengebied', voor de twee locaties geheel verschillend uitgewerkt zonder dat het leidmotief uit het oog werd verloren. Deze inzending laat de beste synthese zien '…van innovatief wonen, gevoel voor de eigenheden van de locaties en durf om af te wijken van de gebaande Tilburgse (achter)paden.' Naast de eerste prijs zijn ook twee eervolle vermeldingen toegekend. Het plan SIPO 2004 van het duo Peter Keijsers en Thomas Bedaux kreeg de eerste eervolle vermelding. De tweede eervolle vermelding ging naar de architecten Frank Doomen en Willem van Asten.

Machiel Spaan (M3H, Amsterdam) heeft met zijn ontwerp Slang de eerste prijs ontvangen van de prijsvraag 'Moerasbrug' georganiseerd door het Bosch Architectuur Initiatief (BAI) samen met de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) kring 's-Hertogenbosch. De jury koos voor Slang omdat: 'het ontwerp een eenvoudig teken in het landschap maakt, waarbij zowel het uitzicht vanaf een verhoogd plateau en de slimme routing, maar ook de suggestieve detaillering, overtuigen. (…) De schriftelijke presentatie en toelichting bij de op het eerste gezicht haast bedrieglijk eenvoudige maquette, geeft de jury uiteindelijk voldoende vertrouwen dat dit concept maakbaar uitgewerkt kan worden.' Het winnende ontwerp zal aan de Gemeente 's-Hertogenbosch worden voorgedragen in de hoop dat deze tot de uitvoering ervan zal overgaan.