Recensie

Tips voor de Dag van de Architectuur

Na De Tijd Vliegt (2002), 3×8, Wonen, Werken, Rusten (2001), en Tenminste houdbaar tot…(2000), is dit jaar het thema van de Dag van de Architectuur: Achter de schermen, ‘over alles wat in letterlijke en figuurlijke zin achter de architectuur steekt’.

Voor de twintigste maal wordt zaterdag 3 juli de Dag van de Architectuur gevierd. Wat eens begon als een bescheiden en een tamelijk incrowd feestje (wie kan zich niet de legendarische architectuurboekenmarkten op de Leliegracht herinneren waar de boeken goedkoop waren, de witte wijn rijkelijk vloeide en natuurlijk de zon altijd scheen, wie denkt niet met weemoed aan de opstelling van vele Rotterdamse hoogtepunten van woningbouwarchitectuur waar bescheiden groepjes konden worden toegelaten) is nu uitgegroeid tot een landelijk uitje voor het hele gezin: fototentoonstellingen, uitslagen van ontwerpprijsvragen, fiets- en wandeltochten. Maar nog steeds kunnen architecten die de dagvandearchitectuuragenda goed bestuderen ook voor hen interessante evenementen uit het overvolle aanbod halen. Enkele tips:

+ In Almere geven Duncan Macaulay (ALSOP architects), Floris Alkemade (OMA) en René van Zuuk lezingen over hun projecten in Almere's nieuwe stadshart.

+ In Nijmegen en Rotterdam kunt u een kijkje in de keuken nemen bij een collega. Vijftien architectuurbureaus in Nijmegen hebben hun deuren geopend en in Rotterdam bent u welkom bij 23 bureaus waaronder die van Jan Hoogstad, Rapp+Rapp, Krill, Claus en Kaan en de Zwarte Hond.

+ Verder zijn er een aantal recent opgeleverde en binnenkort op te leveren gebouwen te bezoeken waaronder de Alexanderkazerne van Mecanoo en de Tramtunnel van OMA in Den Haag; projecten in Almelo, Borne, Hengelo en Enschede; kantoren in Papendorp, Utrecht; en de Popzaal, het Hotel Urban Entertainment Center, wooncomplex 'the Wave' en OMA's megabioscoop Utopolis in Almere.