Feature

Winnaars Fused Space

De winnaars van ‘Fused Space’, de door Stroom, de Informatie Werkplaats, SKOR en Premsela georganiseerde internationale ideeënprijsvraag voor toepassingen van nieuwe technologie in de publieke ruimte zijn vandaag bekend gemaakt.

Hoe kan nieuwe technologie van betekenis zijn voor het huidige en toekomstige publieke domein? Deze vraag leverde 309 inzendingen uit 35 landen op. Op 11 juni kwam de nominatiejury, bestaande uit Dick Rijken, Bert Mulder, Bart Lootsma en Ronald van Tienhoven, bij elkaar en nomineerde 30 inzendingen uit 7 landen. Een international jury van 25 personen heeft vervolgens uit deze genomineerden de drie winnaars gekozen. Tijdens een internet radiouitzending zijn deze winnaars bekend gemaakt.

1. Ulrika Wachtmeister (Zweden) met Transitions

Een voorstel voor een alternatieve ruimte voor herdenking en rouw. Hierbij wordt een lichtinstallatie bestaande uit een veld van 1,5 meter hoge lichtpalen op het kunstmatige eiland  Pepparholm in Öresund gekoppeld aan een virtuele community op het internet. Op de website kan collectief een virtuele herdenking worden gehouden. Bezoek aan deze virtuele herdenkingsplaats wordt gekoppeld aan het reële lichtveld op het eiland. Als een bezoeker de website bezoekt gaat een van de lichtpalen langzaam aan en zal hij daarna weer langzaam doven.  Bezoekers aan het eiland lopen door een veld van oplichtende en uitdovende lichtpunten.

2. Joes Koppers/Susann Lekas (Nederland) met Optionaltime/Public Expanse

Op een spiegel in de openbare ruimte wordt een gelaagde projectie van deels 'echte' spiegelbeelden, deels vertraagde, stopgezette, of ruimtelijke verplaatste, camerabeelden getoond. Het langslopende publiek wordt aangemoedigd te reageren op deze versmelting van werkelijke en virtuele beelden, als een hoofdrolspeler in een interactieve, in real time gegenereerde speelfilm.

3. Marcus Kirsch (UK) met Urban Eyes

Een voorstel om CCTV (closed circuit tv-bewakings)camera's te koppelen aan het zwerfgedrag van duiven.  Het voorstel is gebaseerd op het feit dat in Engeland burgers die door bewakingscamera's worden gefilmd deze beelden mogen opvragen. Door de camera's uit te rusten met RFID tag readers (radio frequentie aflezers) en duiven te voeren met minuscule RFID tags (duiven hebben steentjes in hun voer nodig, dus geen gezondheidsprobleem voor de duif) worden camrea's binnen het vliegbereik van de duif (niet meer dan een actieradius van ongeveer een mijl) getriggerd hun beelden naar een uniek persoonlijk url van degene die de duif voerde uit te zenden. Daardoor krijgt de duivenvoerder gedurende de tijd dat de tag zich in de duif bevindt (een uur of 12) dankzij de 'stedelijke ogen' van de bewakingscamera's een uniek beeld op de eigen omgeving.

De winnaars verdelen samen een prijzengeld van 17.500 euro. Een deel van de voorstellen zal tijdens het komende DEAF festival verder worden uitgewerkt.