Nieuws

België wint Gouden Leeuw

Het Belgisch paviljoen heeft de Gouden Leeuw voor de beste nationale presentatie op de architectuurbiënnale van Venetië gewonnen

De winnende tentoonstelling 'Kinshasa, the imaginary city' is een tentoonstelling van architect Koen Van Synghel en antropoloog Filip De Boeck, met foto's en video's van Marie-Francoise Plissart. Het is het eerste internationale project van het Vlaams Architectuurinstituut.

'Kinshasa, the imaginary city' belicht de dagelijkse realiteit van de hoofdstad van de voormalige Belgische kolonie Kongo. De jarenlange samenwerking tussen antropoloog Filip De Boeck en fotografe Marie-Francoise Plissart resulteerde in een fascinerend beeld van de 'onzichtbare stad' Kinshasa.

Met de tentoonstelling Kinshasa, de imaginaire stad willen de curatoren het debat stimuleren over het huidige Centraal-Afrikaans stedelijk landschap. Een bijzondere stedelijkheid die dwingt tot het bevragen en herzien van de klassieke denkmodellen omtrent stedenbouw.

De jury loofde het project als een 'provocerende manier om aan te tonen hoe traditionele strategieën niet altijd het beste antwoord bieden op de uitdagingen van onze tijd'.