Nieuws —

Berg in een Londens park

Serpentine Gallery MVRDV

De Serpentine Gallery heeft MRVDV opdracht verleend om hun opmerkelijke ontwerp voor het tijdelijke Serpentine paviljoen te realiseren. In het voorstel van MVRDV gaat de Serpentine Gallery gedurende de zomer van 2005 geheel schuil onder een reusachtig met gras beklede ‘berg’.

De berg is een voortzetting en uitbreiding van het omringende Kensington Gardens en zal als baken vanuit de stad duidelijk zichtbaar zijn. MVRDVs radicale voorstel herdefinieert het concept van een paviljoen. De vorige paviljoens die op het gras naast de galerie stonden, vormde het uitgangspunt voor het ontwerp van MVRDV. In hun ontwerp wordt de galerie opgenomen door het paviljoen, hierdoor komt het tot een werkelijke verbinding tussen het tijdelijke paviljoen en het permanente gebouw. De gehele programmering voor de zomer van 2005 zal afgestemd worden op deze bijzondere relatie tussen paviljoen en galerie zodat een totaal nieuwe ervaring kan plaats vinden in de galerie zelf maar ook in het park.

De structuur die de berg vormt zal op zijn hoogste punt 23,1 meter zijn en ook de bekende Serpentine's windwijzer bedekken. De footprint van de galerie zal vergroot worden tot  2475 vierkante meter. Bezoekers kunnen de berg beklimmen of via een liftje omhoog gaan om vanaf daar van het uitzicht te genieten.

Binnenin de 'berg' dient de drie meter brede ruimte tussen de Serpentine Gallery en de wanden van het paviljoen, als lobby en ontmoetingplaats. Op een plek is er een verbreding. De ruimte die hierdoor ontstaat doet overdag dienst als educatieve ruimte en 's avonds als café. Binnenin is ook de enorme 200 ton wegende stalen constructie van het paviljoen goed zichtbaar.

MVRDV: De Serpentine Gallery is gesitueerd in een af te sluiten deel van het park en is hierdoor op te vatten als een eiland in een publieke ruime. Wij verbinden de galerie met de omgeving door de bestaande wandelpaden letterlijk over de galerie heen te leggen. Het voorstel voegt een recreatief te gebruiken heuvel toe aan het park dat een publiek toegankelijk hoogtepunt wordt en vergezicht biedt. Waar de paden van het park bij de heuvel komen worden langs de flanken van de berg nieuwe routes en trappen; over de Alpen weide naar de top en naar beneden via de andere kant.

De bouw van MVRDVs ontwerp start eind 2004, de opening is voorjaar 2005.