Feature

CCTV”s eerste steen gelegd.

Gisteren vond in Peking de ‘groundbreaking ceremony’ plaats voor het hoofdkantoor van China Central Television (CCTV) van OMA. Eerdere sombere berichten dat de realisatie geen doorgang zou vinden lijken daarmee uit de wereld.

Hoewel veel prestigeprojecten, met name de projecten die voor de komende Olympische Spelen bedoeld zijn, in China pas op de plaats moeten maken, gaat een van de meest ambitieuze dus toch door. Ole Scheeren, met Rem Koolhaas projectarchitect van CCTV, vertelt in het NRC van gisteren dat het project eigenlijk nooit in gevaar is geweest, er is althans nooit gevraagd het project goedkoper te maken. CCTV wordt los van de Olympische Spelen gefinancierd en het betreft een zeer rijke instelling, die de staat aan belastingen veel meer oplevert dan het aan subsidies kost.

De goedkeuring betreft zowel het CCTV hoofdkantoor (450.000 m2) als het naastgelegen Television Cultural Centre (100.000 m2). Meer dan 2000 personen woonden de officiƫle 'groundbreaking ceremony' in het Central Business District van Peking gisteren bij. Tussen neus en lippen door meldt Ole Scheeren ook nog dat OMA onlangs een prijsvraag heeft gewonnen voor een boekwinkel van 100.000 m2 (formaat Groothandelsgebouw, twee en half keer zo groot als de openbare bibliotheek van Seattle) in het centrum van Peking.

'Bigness' = China.