Feature —

De nieuwe kleuren van UN Studio in Seoul

Redactie

Vrijwel gelijktijdig met de oplevering van La Defense in Almere heeft UN Studio in Seoul een even kleurrijke gevel voor de Galleria Department Store gerealiseerd.

In 2003 kreeg UN Studio de opdracht om het 25.000 m2 grote warenhuis in het Apgujeong-dong district – een sjieke buurt die wordt gekarakteriseerd door een mengeling van winkels van de grote internationale merken en trendy uitgaansgelegenheden en boetieks – van een nieuwe gevel en interieur te voorzien. De realisatie verliep, anders dan veel andere projecten in Zuidoost Azië, zeer snel. Afgelopen week, een jaar na de opdracht, kon het nieuwe warenhuis worden geopend.

De nieuwe gevel bestaat uit 4330 matglazen schijven op een metalen structuur die is opgehangen aan de bestaande, betongevel. De schijven zijn voorzien van een speciale, iridescente folie, die continue kleurveranderingen veroorzaakt. UN Studio heeft een soortgelijke folie toegepast in het kantoorgebouw La Defense in Almere. Maar waar in Almere de kleurschakeringen intens en fel zijn, is het effect in Seoul overdag gedempt. Na zonsondergang maken de pastel en parelmoertinten echter plaats voor dieppaarse, blauwe en roze kleurwolken die over de gevel jagen dankzij een speciaal lichtontwerp, ontwikkeld door Ben van Berkel en Rogier van der Heide van ArupLighting. De schijven worden daarbij van achteren aangelicht en gestuurd door een computerprogramma dat de veranderingen in het weer van de afgelopen dag heeft geregistreerd en in de nacht projecteert.

De renovatie van het interieur is geconcentreerd op de circulatieruimte tussen de aan de grote merken gewijde winkelbeuken. UN Studio heeft  de gangpaden van het warenhuis getransformeerd in 'catwalks' van hoogglanzende spierwitte materialen op vloer en plafond.