Nieuws

Genomineerden AM NAi Prijs 2004

De Basketbar in Utrecht van NL Architects, de Posbank in Arnhem van de architectengroep/SeARCH, de Fast Ferry in Rotterdam door DAF architecten en Ciboga in Groningen door S333 zijn de vier projecten die genomineerd zijn voor de AM NAi Prijs 2004. De jury bestaande uit Aaron Betsky (NAi), Peter Trimp (T&T), Anna Tilroe (kunstcritica NRC), Marie Hélène Cornips (BNA directeur), Ole Bouman (Archis) en de architecten Herman Hertzberger en Bernard Tschumi kozen deze projecten uit 120 inzendingen.

De prijs is bestemd voor het beste gebouw dat in de periode 2002-2004 is gerealiseerd door een architect van veertig jaar of jonger. Anders dan in de vorige edities worden er vier in plaatst van vijf projecten genomineerd. Het vijfde project betrof een tijdelijk bouwwerk en was inmiddels afgebroken.

De AM NAi prijs is in 2002 in het leven geroepen door het NAi om het werk van jonge Nederlandse architecten nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen. In 2002 werden de genomineerde projecten in het Nederlandse paviljoen op de architectuurbiënnale in Venetië tentoongesteld. De prijs werd uiteindelijk uitgereikt aan MVRDV voor het woningenproject Hageneiland in Ypenburg.

Dit jaar worden de ontwerpers van de genomineerde projecten op de nationale tv gepresenteerd in het Avro-programma 'Jonge Architecten'. In vijf afleveringen worden verschillende thema's belicht en de bureaus geïntroduceerd, de laatste aflevering op 4 december laat de prijsuitreiking zien die de dag daarvoor heeft plaatsgevonden. De eerste aflevering van 'Jonge Architecten' is te zien op zaterdagmiddag 30 oktober van 16.30 – 17.00 op Nederland 1.