Feature

Winnaars Nederlandse Designprijzen 2004 bekend

Tijdens een prijsuitreiking in Amsterdam werden gistermiddag de winnaars bekendgemaakt van de Nederlandse Designprijzen 2004. De SchoolParasites van Barend Koolhaas, Christoph Seyferth en Alex van de Beld (Onix), het Digitaal Depot van Kossmann.dejong en het ontwerp voor een binnenplaats van Buro Lubbers, vielen onder anderen in de prijzen.

Er waren 15 categorieën waarvoor 600 projecten werden ingezonden. Uiteindelijk werden er 13 Nederlandse Designprijzen uitgereikt (de categorieën Illustratie en Corporate Design kenden geen winnaar).

In de categorie 'Ontwerp voor de Openbare Ruimte' koos de jury het ontwerp voor een binnenplaats aan de Choorstraat in 's-Hertogenbosch van Buro Lubbers landschapsarchitectuur & stedelijk ontwerp.

Citaat uit het juryrapport: 'Hier werd van de ruimte een echt kunstwerk gemaakt, waarin ornamentele en symbolische elementen een praktische functie krijgen: het waterkanaal op de tafel doet dienst als wijnkoeler, de roosters in de kasseien zijn van hetzelfde hout als de tafel en de banken en brengen op een discrete manier structuur in de ruimte.'

De SchoolParasites, een project van WiMBY! in Hoogvliet, werden winnaar van de categorie 'Product voor de Openbare Ruimte'. De Parasites werden ontworpen door Barend Koolhaas, Christoph Seyferth en Alex van de Beld (Onix).

'De naam SchoolParasites doet denken aan geniepig ongedierte dat zich te goed doet aan het bloed van niets vermoedende gastheren. In werkelijkheid gaat het hier om feeërieke mobiele ruimten die de bloedeloze schoolgebouwen inspirerend leven kunnen inblazen. Een letterlijk fantastische oplossing voor een saai en droefgeestig probleem: ruimtetekort' volgens de jury.

Het Digitaal Depot in Boijmans Van Beuningen is winnaar van de 'Exhibition & Experience Design' categorie', het depot – waarin de museumcollectie digitaal wordt ontsloten – is een ontwerp van Kossmann.dejong.

Uit het juryrapport: '(…) Het Digitaal Depot in Boijmans Van Beuningen, gaat uit van een geheel nieuw museumconcept: de hele collectie wordt getoond op een nieuwe interface met verschillende lagen van informatie, die op een didactisch ludieke manier worden gepresenteerd. Ziehier de toekomst van musea.'

De 'Interieurontwerp' prijs gaat naar de Airco Tree ontworpen door Frank Tjepkema en Janneke Hooymans van Tjepkema studio. De Tree is een airco-installatie voor de 'first class executive lounge' van British Airways op Heathrow.

'De Airco Tree maakt van een technisch apparaat (airco) dat normalerwijze wordt weggemoffeld het absolute centrum van de hele ruimte. (…) Een vereniging van archaïsch primitieve elementen (een monumentale boom) met geometrische vormgeving en eigentijdse materialen' volgens de enthousiaste jury.

De jury bestond uit: Khodi Feiz (ontwerper/eigenaar Feiz Design Studio Amsterdam), Leif Huff (senior ontwerper Ideo Design München), Patricia de Martelaere (hoogleraar Hedendaagse Wijsbegeerte en Taalfilosofie aan de KULeuven en de KUBrussel), Bert Mulder (oprichter InformatieWerkPlaats/lector Informatie, Techniek en Samenleving aan de Haagse Hogeschool), Krista Rozema (artdirector KesselsKramer Amsterdam), Nel Verschuuren (interieurarchitect/eigenaar Kho Liang le Associates, Amsterdam), James Woudhuysen (forecaster/director Audacity Limited, London).