Feature

De Nationale Staalprijs 2004

Traditiegetrouw zijn ook dit jaar weer tijdens de Staalbouwdag, die op 14 oktober werd gehouden, de Nationale Staalprijzen uitgereikt.

De Staalprijs die sinds 1971 om de 2 jaar wordt uitgereikt dient als algehele waardering voor bijzondere staalbouwprojecten. De jury onder voorzittersschap van Liesbeth van der Pol (Atelier Zeinstra Van der Pol) maakte in het infotainmentcenter CineMec te Ede de winnaars van de Nationale Staalprijs 2004 bekend.

In de categorie utiliteitsbouw:

Kantoorgebouw Swiss Re in Londen naar ontwerp van Foster and Partners. Constructeur Arup (Londen); uitvoering Skanska Constructions UK (Rickmansworth); staalconstructie Lubbers' Machinefabriek en Constructiewerkplaats 'Hollandia' (Krimpen aan den IJssel) en Victor Buyck (Eeklo)

Uit het juryrapport: Uitzonderlijk is de stalen dragende gevelbuis, waarin het principe van dubbelgekromde driehoeken prachtig consequent is doorgezet. Door de gevel op te delen in horizontalen, diagonalen en speciaal samengestelde knooppunten is voldaan aan de zeer strenge tolerantie-eisen.[…] Al even uniek is het interieur: geheel vrij indeelbare vloervelden, een schroefvormig oplopende atrium én een ingenieuze klimaathuishouding. Deze sublieme hoogbouw is een terechte prijswinnaar.

In de categorie infrastructuur en overige staalconstructies

De voetgangersbrug Céramique in Maastricht. Architectonisch en constructief ontwerp Bureau d'etudes Greisch (Luik); uitvoering Van Hattum en Blankevoort (Woerden); staalconstructie Van Splunder Funderingstechniek (Rotterdam) en Lubbers' Machinefabriek en Constructiewerkplaats 'Hollandia' (Krimpen aan den IJssel)

Uit het juryrapport: Deze nieuwe, zesde brug over de Maas is de nummer één onder de nieuwe stalen bruggen in Nederland. Van een afstand gezien lijkt de brug als een ranke vogel over het water te scheren, met het aan weerszijden uitkragende brugdek als vleugels. […] De hoofdoverspanning van maar liefst 164 m is gemaakt door (slechts) één enkele stalen middenboog, mooi zuiver en slank geconstrueerd.

In 2002 werd voor het eerst de Ontwerp Staal Award uitgereikt. Deze prijs is bestemd voor een uitzonderlijke (deel)toepassing van staal in een deelnemend project en wordt toegekend aan de hiervoor verantwoordelijke projectpartner(s). In 2002 kreeg Grootint-de Verademing V.O.F. deze prijs voor het stekkerklare kantoorgebouw De Bolder. Deze keer was er geen enkel project voor deze categorie genomineerd.

In de categorie woningbouw

Woning hoek Drift/Kromme Nieuwegracht te Utrecht ontworpen door Architectenbureau Sluijmer & Van Leeuwen. Constructeur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs (Almere); uitvoering Aannemingsbedrijf R. Cevat (Muiden); staalconstructie Jan van den Bergh (Blaricum)

Uit het juryrapport: Een volwaardige woning op 15 m2. […] Dankzij het geringe gewicht van de constructie konden complete bouwlagen worden geprefabriceerd en worden volstaan met een eenvoudige fundering en stabiliteitsoplossing. En het eigentijdse eindresultaat – hoe opvallend ook – dringt zich nooit op aan zijn bakstenen omgeving. Dit project bewijst dat staal gemáákt is de grote opgave in de Nederlandse woningbouw: stedelijke vernieuwing door intensief ruimtegebruik.

In de categorie industriebouw

Het bedrijfsgebouw Ronic in Woerden naar ontwerp van Architectenbureau Cepezed. Constructeur IDCS (Hoofddorp); uitvoering Bouwteam General Constractors (Delft); staalconstructie Nagelhout (Bakhuizen)

Uit het juryrapport: Dit bedrijfsgebouw is hét pleidooi voor meer kwaliteit in de industriële bouw. […]De patio's – slim uitgespaard in de rechthoekige hoofdvorm – leveren voor élke functie verkeers- en verblijfruimte, licht en lucht. De verhouding tussen open en gesloten wordt verder geoptimaliseerd door de afgewogen situering van transparante en dichte geveldelen. Alle staalconstructies van het gebouw zijn evenwichtig opgezet en verfijnd gedetailleerd. Mede door een sprinklerinstallatie blijft de stalen hoofddraagconstructie onbehandeld tegen brand en zijn de plattegronden open voor elke indeling.