Nieuws —

Venhoeven CS wint prijsvraag Future Hospitals

Redactie

De internationale architectuurprijsvraag voor ziekenhuizen ‘Future hospitals: competitive and healing’ is gewonnen door Venhoeven C.S. Architecten uit Amsterdam en het Zwitserse bureau IttenBrechbuehl in samenwerking met BM Advies, met het ontwerp ‘Core hospital’.

De ideeënprijsvraag werd uitgeschreven door het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (Bouwcollege). De opdracht luidde: 'ontwerp een innovatief ziekenhuisgebouw binnen een stedelijke context, waarin het ziekenhuis als moderne mens- en maatschappijgerichte onderneming tot zijn recht komt en waarbij zoveel mogelijk wordt geanticipeerd op toekomstige ontwikkelingen'.

'Core Hospital' is de architectonische vertaling van ontwikkelingen in de zorgsector. Het ontwerp reduceert het traditionele ziekenhuis tot de helft, met als resultaat een kernachtig, hightech en compact ziekenhuis, dat eenvoudig in een bestaande stedelijke omgeving kan worden ingepast. Programmaonderdelen die niet fysiek gekoppeld hoeven te zijn, liggen als satellieten om het 'Core Hospital' heen. Een ziekenhuis midden in de stad biedt veel voordelen, zoals een goede bereikbaarheid door openbaar vervoer. Nog belangrijker is dat voorzieningen zoals bloemenwinkel, kiosk, bankfiliaal, cinema, fitness en parkeergarage zowel de reguliere stadsgebruikers als de ziekenhuisbezoekers bedienen. Een van deze gedeelde voorzieningen is een aangrenzend hotel.

Het concept is verder gebaseerd op ontwikkelingen in de chirurgie, waardoor de verblijfsduur van de patiënt in het ziekenhuis steeds verder gereduceerd wordt. Daarnaast is er rekening gehouden met trends zoals vergrijzing van de samenleving en de toenemende privatisering en concurrentie in de zorgsector.

Ton Venhoeven (Venhoeven CS) en Thomas Guthknecht (IttenBrechbuehl) hebben volgens de jury niet alleen een innovatief ziekenhuisconcept geleverd, maar ook een 'elegant vormgegeven' ontwerp gemaakt. Terrassen, patio's en vides zorgen ervoor dat licht tot diep in het compacte gebouw kan doordringen. Semi-transparante witte wanden reflecteren en filteren het licht, patronen op de wand zorgen voor privacy en transparantie.

De tweede prijs ging naar  P.T. Glandorff uit Amsterdam, met 'Institute for human health and comfort' en de derde naar De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs uit Gouda, met het ontwerp 'Backbone'.

De 10-koppige internationale jury onder voorzitterschap van Hedy d'Ancona koos het 'Core Hospital' uit 35 inzendingen uit binnen- en buitenland.