Feature —

Concrete winnaar van LAI 2004

Redactie

De Lensvelt-de Architect interieur prijs werd voor de vierde keer uitgereikt en voor de tweede keer ging de prijs naar het Amsterdamse ontwerpbureau Concrete, ditmaal voor de Supperclub cruise.

Voor de vierde maal werd donderdag 25 november de LAI-prijs uitgereikt, een prijs ingesteld door de meubelfabrikant Lensvelt en het tijdschrift de Architect om interieurarchitectuur meer onder de aandacht te brengen en om een verdere professionalisering en vernieuwing te stimuleren. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een in Nederland of België gerealiseerd project. Voor de tweede maal werd de prijs gewonnen door Concrete. In 2002 wonnen ze de prijs voor hun ontwerp van de Lairesse apotheek in Amsterdam, dit jaar ontvingen ze de prijs voor hun interieurontwerp van de Supperclub cruise.

Het viel de jury – bestaande uit Trude Hooykaas, Liesbeth Melis, Peter Swinnen, Nathalie de Vries en Harm Tilman – op dat de economische malaise ook van invloed is geweest op het interieurontwerp. Het aantal inzendingen voor de prijsvraag was ten opzichte van vorig jaar met bijna 40% afgenomen. Ook over de kwaliteit van de inzendingen was de jury minder enthousiast dan in voorgaande jaren: 'De gemiddelde kwaliteit van de inzendingen is niet schokkend'. En: 'Tal van projecten laten zich karakteriseren als meer van hetzelfde. Een zekere vermoeidheid lijkt grip te hebben gekregen op het interieurontwerp'.

Zo niet bij het winnende ontwerp. Supperclub cruise is een voormalige Spido rondvaartboot die verbouwd is tot Supperclub (een Amsterdamse uitgaansgelegenheid waarvan het interieur ook door Concrete is ontworpen) op het water. Supperclub cruise heeft vier dekken: het bovendek kan zomers gebruikt worden voor feesten, daaronder bevindt zich La Salle Neige, een witte ruimte met in het midden een enorm bed, dat omgebouwd kan worden tot dansvloer. Onder La Salle Neige ligt Le Bar Noir, een zwarte ruimte, met een lange zwarte bank die zich door de ruimte slingert. Helemaal beneden is de keuken.

De jury koos het ontwerp van Concrete omdat de ontwerpers, aldus de jury, er in geslaagd zijn om de verschillende aspecten die in een interieur een rol spelen, bij elkaar te brengen en te doen versmelten tot één totaalervaring; bij het maken ervan is over de grenzen van de discipline heen gestapt. Ook stellen zij dat in het winnende ontwerp een ervaring is vormgegeven die naadloos aansluit bij het uitgaansleven in deze tijd en dat maakt het winnende project tot eigentijds interieuricoon.