Feature

EAP 2004 uitgereikt

De Euregionale Architectuur Prijs 2004 heeft dit jaar zeven genomineerden en drie uiteindelijke prijswinnaars opgeleverd. Bart Creugers ontving voor zijn project ‘Conventus’ de eerste prijs.

Het winnende project wordt door de jury beschreven als een 'langzaam' plan dat wordt bepaald door het thema onthaasting. De historische context van het klooster kreeg op een succesvolle manier een hedendaagse betekenis binnen een complex waarin de functie van een ontspanningscentrum voor stedelijke professionals wordt gecombineerd met een bezoekerscentrum voor de St. Pietersberg. De architectuur van de verblijfsruimtes is niet opzienbarend, maar de kracht van het plan ligt in de manier waarop de gasten gebruik maken van de ruimtes die zich in de berg bevinden, om er te lunchen en therapie te volgen. Deze activiteitenruimtes hebben opvallende ruimtelijke kwaliteiten, vooral diegenen die verbonden zijn met de bestaande gangenstructuur in de berg. Aldus de Jury.

Bart Creugers studeerde af aan de Academie van Bouwkunst Maastricht.

De tweede prijs ging naar 'Borgloon – stad met uitzicht' van Gitte Harzé (Provinciale Hogeschool Diepenbeek). De derde prijs was voor 'De Burchtheuvel ontwerpenderwijs herinneren' van Stijn Thomas (Proviciale Hogeschool Diepenbeek).

Genomineerd waren verder:

· 'Le Jardin Suspendu' van Sourya Sukhaseum en Martin Grégoire (institut Supérieur d'Architecture St. Luc de Wallonie, Luik).

· 'Ecovin – ein Weingut in Rheinhessen' van Tobias Klodt (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen).

· 'International Design Institute Chicago' door Alexander Pfeiffer (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen).

· 'Schwimmender Zeppelinhangar' door Stefan Unnewehr (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen).

De EAP wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste afstudeerproject van de deelnemende architectuuropleidingen uit de Euregio Maas-Rijn. Er waren dit jaar 29 eindexamenprojecten ingezonden. De jury bestond uit Juan Pablo Molestina (voorzitter), Peter Sigmond, Jo Broekx, Frank Vanden Ecker. Ze was blij met de hoge kwaliteit van de ingezonden projecten. Omdat de EAP een prijs is voor afstudeerprojecten heeft de jury vooral de wat complexere ontwerpen beloont. Maar ze uit ook haar waardering voor enkele eenvoudige – maar aantrekkelijk in hun directheid – inzendingen.