Feature

Tafels stapelen in China

Het Rotterdamse bureau Fün Design is gestart met de bouw van Restaurant 13 in Jinhua City, China. Dit project is een van de ’16 Urban Public Structures’ in Jinhua Architecture park.

Het Jinhua Architecture Park is onderdeel van een grote uitbreidingswijk en ligt als een langgerekt groen lint langs de rivier. Over dit lint zijn zestien publieke gebouwtjes verspreid van tien internationale en zes Chinese architecten. Het masterplan is van de Chinese beeldend kunstenaar/vormgever Ai Weiwei (Fake Design). Met name de zestien publieke 'mini-structures' worden gepresenteerd als 'een 'frisse' en internationale manier van ontwerpen die gebaseerd is op een discussie tussen de lokale overheid, experts en 16 geselecteerde architecten.' Daar valt wel iets op af te dingen, in opzet doet het immers een beetje denken aan de Follies in Parc La Vilette of aan de opzet van de Floriades. De zestien gebouwtjes die in het park worden gebouwd zijn echter wel groter en merendeels voorzien van een 'echt' programma (onder meer theehuis, bezoekerscentrum, musea, kiosken en een 'virtueel museum' van Herzog & De Meuron).

Onder de internationale architecten bevindt zich het jonge Rotterdamse bureau Fün Design Consultancy, dat het restaurant voor het park gaat bouwen. Het bureau heeft de opdracht mede te danken aan het feit dat zij als oud OMA-medewerkers contact hadden met de daar werkzame groep Chinezen. Daaronder bevond zich een medewerker van Ai Weiwei. Daardoor belandde het bureau op de shortlist en werd het na een presentatie gekozen als één van de architecten. Op zichzelf geen ongebruikelijke gang van zaken, maar wel weer een bewijs van de grote waarde van OMA voor de export en innovatieve kracht van de Rotterdamse/Nederlandse architectuur.

Los van het gebruik van het netwerk om bij de opdrachtgever 'binnen te komen', heeft Fün Design de uiteindelijke opdracht natuurlijk wel op eigen kracht binnen gehaald.

Het voorstel voor Restaurant 13 herinterpreteert, aldus de plantoelichting, 'door een integrale stedenbouw-architectuur-interieur aanpak de traditionele Chinese restauranttypologie als 'event space' en past het aan op drie verschillende 'eetsnelheden'. Een automatenhal, een '3D Table-Scape' en een Lounge Restaurant zorgen voor deze ervaring. De Chinese 'eettraditie' versmelt met de internationale trends van dineren.'

Het gebouw bestaat uit een open staal-bamboeframe, waardoor de overgang tussen het park en het restaurant wordt versoepeld. De drie eetsnelheden zijn daarbij onderling deels verweven, deels geisoleerd. De automatenhal (fast food) linkt het restaurant met de belangrijkste langzaamverkeersas van het park. Het centrum van de structuur wordt gevormd door een geklimatiseerd (slow) Lounge Restaurant op de verdieping. Het grootste deel van de structuur bestaat echter uit een informele stapeling van 'tafels', als overdekte picknick ruimte en als ongeprogrammeerde 'event-space'. Door het geklimatiseerde deel van het programma te beperken is budgettaire ruimte ontstaan voor een veel groter informeel volume.

Het plan oogt opmerkelijk 'traditioneel' en Chinees, maar is in zijn open, grotendeels ongeprogrammeerde opzet en de versmelting van landschap en architectuur tegelijk erg 'Nederlands' (Habraken, Van Klingeren). Geen slecht begin voor een jong bureau.

De bouw van Restaurant 13 is gestart in oktober en zal evenals de overige 16 'mini-structures' opgeleverd worden in voorjaar 2005.