Nieuws

Coop Himmelb(l)au wint prijsvraag ECB

‘Is not a color, but an idea of having architecture with fantasy, as bouyant and variable as clouds’, schrijft het Oostenrijkse bureau Coop Himmelb(l)au over het eigen werk.

In de tweede ronde van de ontwerpprijsvraag voor het nieuwe hoofdkwartier van de Europese Centrale Bank in Frankfurt (Duitsland) versloeg Coop Himmelb(l)au, ASP Schweger en 54f architekten + ingenieure. Het winnende ontwerp bestaat uit drie delen: een 184 meter hoge toren, laagbouw (groundscraper) en hergebruik van de uit 1928 daterende markthallen van Martin Elsaesser.

De hoogbouw bestaat uit twee a-symmetrische kantoortorens, een glazen atrium verbindt beide. Dit atrium wordt door de ontwerpers verbeeld als een verticale stad, met hangende tuinen, plaatsen voor informele ontmoeting en met veel loopbruggen en trappen die als straten een verbinding vormen tussen de twee kantoortorens. De opening van het complex staat gepland voor 2009.