Feature

Prijzenslag 2004

Net voor het einde van het jaar werden de winnaars van een groot aantal prijsvragen bekend gemaakt en werden ontwerpers gehuldigd voor hun verdiensten in een bepaalde stad of plaats. ArchiNed zet het in de eerste week van het nieuwe jaar nog even op een rijtje.

Apeldoorn – Ruim zevenhonderd Apeldoorners brachten hun stem uit voor de Stentor/Apeldoornse Courant Publieksprijs, een prijs voor de mooiste architectuur gerealiseerd in Apeldoorn in 2004. De prijs ging naar de woningen aan de Balustrade in Osseveld-Oost ontworpen door Kor van Haaren van BBHD Architecten uit Amsterdam.

De vakjury wees de Architectuurprijs Apeldoorn 2004 toe aan het CODA-gebouw, een ontwerp van Herman Hertzberger.

Delft – Bureau Kroner uit Den Haag is de winnaar geworden van de openbare ontwerpwedstrijd Zuidpoort/Achterom, uitgeschreven door de gemeente Delft en ontwerpervereniging Delftdesign. In samenwerking met Panagro Vastgoedontwikkeling b.v. en Woonstichting Vidomes heeft Bureau Kroner een ontwerp gemaakt voor een wijnhuis en drie stadshuizen op de overgang van de binnenstad van Delft naar het nieuwe Zuidpoortgebied. Cepezed en architectenbureau JMW ontvingen een eervolle vermelding.

Breda – De eerste prijs van de Architectuurprijs 2004 categorie nieuwbouw werd door de vakjury toegekend aan John Körmeling voor zijn ontwerp T-house. De publieksprijs ging naar Mezz van Erick van Egeraat Associated Architects.

Klik op foto's voor vergroting.

De Architectuurprijs 2004 categorie monumenten kende geen prijswinnaars alleen drie eervolle vermeldingen: VOCUS voor de verbouwing van het rijksmonument 'De Vergulde Craen' tot drie appartementen. Oomen Havermans en Waltjen voor de verbouwing van de Anna kerk en Rothuizen van Doorn 't Hooft voor de verbouwing van uitgeverij de Geus Breda. De eerste prijs van de publieksprijs categorie monumenten ging naar Kraaijvanger Urbis voor de verbouwing van de Kloosterkazerne.

Zie de website van Gebouw F voor de 2e en 3e prijswinnaars in de verschillende categorieën en benoemd door de verschillende jury's.

Nijmegen – Een ontwerpwedstrijd voor Hoogbouw in Nijmegen die georganiseerd werd door het locale architectuurcentrum (ACN) en dagblad De Gelderlander leverde de volgende eerste prijzen op. In de categorie professionals het ontwerp 'We're about four skyscraper behind …' van Peter Frost-Moller, Steven Hommersom, Jan-Hein Biemans, Marc Oosting, Luke Vredeveld en Ewout Brouwer. In de categorie amateurs kreeg Marcel Blom de eerste prijs voor zijn ontwerp Funny Tower XXL. De eerste prijs in de categorie jeugd (jonger dan 18) is voor het ontwerp Hotel het Touwgebouw, een ontwerp van Paulien, Yvonne en Ida mmv van Karel en Katrien. Alle ontwerpen zijn te bekijken op de website van ACN.

Rotterdam – De winnaar van de Rotterdamse Bouwkwaliteitsprijs 2004 ging dit jaar naar het project aan de Sint Jobskade 50-144, een ontwerp van Neutelings Riedijk architecten.

Amsterdam – In tegenstelling tot voorgaande jaren werd de Zuiderkerkprijs 2004 dit jaar uitgereikt aan een gerealiseerd project: het project Geuzentuinen aan de Albardagracht ontworpen door FARO architecten.

Utrecht – Het ontwerp van Sant en Co voor Park de Hoge Weide in Leidsche Rijn is door de bewoners gekozen tot beste plan. Een meerderheid van omwonenden (65) sprak zijn voorkeur uit voor dit parkontwerp boven een alternatief ontwerp van Bleeker en Nauta (dit plan kreeg 54 stemmen). Sant en Co zal het ontwerp verder uitwerken, het is de bedoeling dat het park in 2006 klaar is.