Feature

Rotterdam dooft!

Kom je op een miezerige donderdagavond door de vrieskou naar het Rotterdamse Filmfestival, staan er voor de deur van de bioscoop op het Schouwburgplein wat mensen de aandacht te trekken en flyers uit te delen. Niets aan de hand, denk je.

Gebeurt wel vaker. Bedelaars, daklozen of plaatselijke horeca. Geroutineerd baan je je een weg door het groepje, met links een flyer aannemend en met rechts de filmploeg afwerend. Huh? Filmploeg? Net over de drempel van de bioscoop dringt het tot je door dat er iets niet klopt. En wie was die man met die flyers? Dat was toch Aaron Betsky? Hé, Aaron, wat moet dat? Maar de cameraploeg heeft een slachtoffer gevonden en de film staat op het punt te beginnen. Je hebt je prioriteiten op zo’n avond. Wegwezen.

Twee films later werp je een blik op de flyer. ‘Rotterdam dooft’ staat er boven. Rotterdamse kunstinstellingen komen in de weer tegen een voorgenomen gemeentelijke bezuiniging van 8.500.000 euro. We worden gevraagd burgemeester Ivo Opstelten te mailen met het verzoek om de plannen niet uit te voeren. Bij de voor velen fatale bezuinigingen op de kunsten in de rijksbegroting afgelopen najaar hebben we van protesten niet veel gemerkt. Dus als nu zelfs de directeur van het NAi gaat flyeren, dan moet het wel heel erg zijn. Ik zou zeggen: steun die man in de kou en stuur die mail!

Klik hier naar de website: Rotterdam dooft!