Nieuws

Hertzberger wint prijsvraag Italië

Architectuurstudio Herman Hertzberger wint een eerste prijs in een scholenprijsvraag die de stad Rome vorig jaar uitschreef evenals Giacomo Borella en Francesco Cellini.

De prijsvraag daagde ontwerpers uit nieuwe schooltypologieën te bedenken die nauw verbonden zijn met de pedagogische ontwikkelingen, een culturele dimensie hebben, en een prettige omgeving voor de kinderen zouden opleveren. Er konden ontwerpen gemaakt worden voor drie verschillende schooltypen alle gelegen op locaties aan de buitenranden van Rome.

Herman Hertzberger won een eerste prijs met zijn ontwerp voor een schoolcomplex in Romaniana, zuidoost Rome. De opgave betrof een complex, bedoelt voor de leeftijdscategorie 6 tot 14 jarige, met een school voor het basisonderwijs, en een school met overgangsklassen naar middelbaar onderwijs. Verder moest er een keuken komen en een gymnastieklokaal. Tussen de twee scholen zouden ruimten moeten komen voor gemeenschappelijk gebruik. De buitenruimte diende deels overdekt te zijn en geschikt zijn voor verschillende soorten activiteiten.

Behalve Hertzberger werkten ook Frits van Dongen (de Architekten Cie.), Massimiliano Rendina, Anne Francoise Jumeau en Efisio Pitzalis aan deze opgave.

Het is de intentie van de gemeente Rome om de scholen ook daadwerkelijk te realiseren. Het zou voor het eerst zijn dat Architectuurstudio Herman Hertzberger een school buiten Nederland realiseert.

De winnaars van de andere locaties zijn: Giacomo Borella (Milaan) en Francesco Cellini (Rome)