Nieuws

Hoofdprogramma 2e IABR bekend

Het hoofdprogramma van de tweede internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR), die van 26 mei tot en met 26 juni wordt gehouden, is bekend.

Ging de vorige biënnale onder leiding van Francien Houben over Mobiliteit, deze biënnale richt zich op de relatie tussen water en architectuur in Nederland en de rest van de wereld. Een voor de hand liggend en hoogst actueel onderwerp. Zo treed vandaag, 16 februari, het Kyoto-protocol in werking dat de uitstoot van broeikasgassen fors moet beperken. Wanneer er geen maatregelen worden genomen, zo wordt in grote kring verwacht, zal door de opwarming van de aarde, en als gevolg daarvan het smelten van de ijskappen, de zeespiegel de komende 25 jaar meters stijgen. Over wat dit voor gevolgen zal hebben voor de aarde doen vele scenario’s de ronden, een ding hebben ze gemeen, vrolijk stemmen ze niet. En dus kon het door curator Adriaan Geuze gekozen thema voor deze biënnale niet toepasselijker zijn:  De Zondvloed.

Een maand lang zijn er tentoonstellingen te zien zijn, zullen conferenties en lezingen plaatsvinden, excursies worden georganiseerd, en staan er films op het programma. De organisatie wil met dit programma een platform bieden voor internationale uitwisseling van deskundigheid, historische kennis en toekomstvisies, gerelateerd aan de lusten en de lasten van wonen, werken en leven met water.

De tentoonstellingen:

De Hollandse Waterstad – 27 mei t/m 26 juni in Las Palmas op de Wilhelminapier

De tentoonstelling bestaat geheel uit maquettes en toont de historie, actualiteit en toekomst van typische watersteden.

Mare Nostrum – 27 mei t/m 26 juni in Las Palmas

Mare Nostrum is een internationale en onderzoeksgerichte tentoonstelling gaat over de opkomst van het massatoerisme, in relatie tot de aanwezigheid van water. De tentoonstelling richt zich op kustgebieden van landen met een gematigd of subtropisch klimaat, die in de afgelopen eeuwen, decennia of zelfs jaren, een geliefde bestemming werden voor vakantiegangers en overwinteraars.. Architecten over de hele wereld is gevraagd een studie te doen naar de ontwikkeling van het kustgebied in hun land. Op de tentoonstelling presenteren zij hun onderzoeksresultaten en toekomstvisies, voor de kusten van landen als Australië, België, Brazilië, het Caribisch gebied, Frankrijk, Israël, Italië, Kroatië, Mexico, Oekraïne, Spanje, Schotland, Slovenië, Taiwan, Turkije en Zuid-Afrika.

Polder – 27 mei t/m 4 september in het NAi, Museumpark 25

In de tentoonstelling ‘Polders’ zal het verleden, het heden én de toekomst van vijftien polders met een nieuwe maquettereeks, historische kaarten, prenten, tekeningen en foto’s worden geïllustreerd. Het gaat daarbij om het transformatieproces van hele bekende polders als de Beemster (1608-1612), de Watergraafsmeer (1629) maar ook de inrichtingsopgave in minder bekende gebieden als de Borsselepolder (1616) en de Zoetermeerse meerpolder (1614) komt aan bod.

Three Bays – 27 mei t/m 4 september in het NAi

Op een zelfde moment in de geschiedenis ontstaan op vergelijkbare plekken drie watersteden, Amsterdam, Venetië en Edo. De geologische situatie van deze natuurlijke baaien wordt door mensenhanden drastisch veranderd. De tentoonstelling ‘Three Bays’ laat zien hoe het IJ, de lagune van Venetië en de baai van Tokio in vier eeuwen op opvallend overeenkomstige wijze transformeren.

Flow – 27 mei t/m 4 september in het NAi

Flow toont een aantal internationaal geselecteerde projecten van jonge bureaus en studenten die op experimentele wijze omgaan met de relatie van water en landschap.