Feature

Nieuw Nieuw Crooswijk, 1 jaar later

De kogel is door de kerk, ondanks protesten van de bewoners gaat ongeveer 80% van Nieuw Crooswijk in Rotterdam plat. Dit heeft de gemeenteraad van Rotterdam vorige week besloten. Er komt een hele nieuwe wijk voor terug, met een aantrekkelijk ‘woonmilieu’ voor de middenklasse die nu te vaak de stad uittrekt.

Een jaar geleden berichtte ArchiNed over de presentatie van het Masterplan dat werd ontworpen door West 8. Dit ontwerp is nu goedgekeurd door de gemeente. Centraal daarin staat een verbeterde aansluiting op de nabijgelegen binnenstad van Rotterdam en het groen van de Kralingse plas. Van het huidige Nieuw Crooswijk blijven voornamelijk de beide begraafplaatsen behouden. West 8 verandert het stratenplan ingrijpend omdat het merendeel van de bestaande straten te smal is voor de grote woningen die er straks gebouwd zullen worden. De bouwblokken worden ingevuld met verschillende panden, die door verschillende architecten zullen worden ontworpen en waardoor er een afwisselend straatbeeld zal ontstaan.

Nieuw Crooswijk wordt een groene kindvriendelijke wijk. West 8 kiest voor een klassiek straatprofiel; 'schone' – parkeren wordt in de bouwblokken geïntegreerd – straten en een brede stoep met bomen. De diepe woonblokken bieden een binnenruimte voor tuinen en speelplekken voor kinderen. Aan het centrale Paradijsplein komt een Brede School en er komt een beter toegankelijke openbare ruimte aan de Rotte, daar waar nu nog een privé haventje ligt.

Maar voordat deze mooie groene wijk een feit is moet er nog heel wat gebeuren. Van de 2083 bestaande woningen worden er 1833 afgebroken en dus blijven er maar 250 behouden. Dit betekent dat er eigenlijk een geheel nieuwe wijk zal worden gebouwd, die alleen nog maar op een aantal punten zal herinneren aan het Nieuw Crooswijk van nu. En dat is precies wat de Gemeente Rotterdam graag wil. Crooswijk ligt op een aantrekkelijke plek, niet ver van het centrum, naast Kralingen en vlakbij de Kralingse plas. Een goede plek om een wijk te bouwen die aantrekkelijk is voor de beter gesitueerde mens. Met meer dan twee derde dure woningen en maar een kleine 30% goedkope woningbouw. En het plan van West 8 in ogenschouw genomen is de kans groot dat er straks – ruimtelijk gezien – een veel betere buurt zal staan dan nu.

De hele operatie moet zo'n 10 tot 15 jaar in beslag nemen. Het merendeel van de huidige bewoners zal niet terugkeren. Voor een groot deel omdat zij zich de nieuwe woningen niet kunnen permitteren en voor een deel omdat ze uit hun huizen moeten en zich ondertussen ergens anders zullen settelen. Om de huidige bewoners tijdens de hele operatie een beetje tegemoet te komen en ter compensatie van de overlast heeft kunstenaar Jeanne van Heeswijk opdracht gekregen een project voor Nieuw Crooswijk te ontwikkelen. Een doekje voor 't bloeden. Met haar project 'Dwaallicht' wil ze haar licht laten schijnen op de huidige wijk en haar bewoners, op het sociaal culturele erfgoed van Nieuw Crooswijk. In feite begeleidt Jeanne van Heeswijk het rouwproces dat de bewoners moeten doormaken, zij moeten afscheid nemen van de buurt waarin zij leven en soms zijn opgegroeid. Het 'Dwaallicht' noteert de grote en kleine herinneringen, gebeurtenissen en teleurstellingen die de realiteit van de huidige wijk en haar bewoners kleuren. Want één ding is duidelijk, wat voor moois er in de toekomst ook gebouwd wordt, weinig zal nog herinneren aan het Nieuw Crooswijk van nu.