Nieuws

Jonge Rotterdam-Maaskant voor Oliver Thill

Oliver Thill (1971) van Atelier Kempe Thill krijgt op unanieme voordracht van de jury de Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten 2005.

Oliver Thill (Karl Marx Stadt, Oost-Duitsland) volgt zijn opleiding in Dresden, Parijs en Tokio. Samen met zijn studiegenoot André Kempe (Freiberg, 1968) komt hij in 1996 naar Nederland om bij bekende bureaus te werken. Drie jaar later winnen Thill en Kempe de eerste prijs voor de Europan 5 locatie Rotterdam. Als direct gevolg daarvan wordt een eigen bureau in Rotterdam gevestigd onder de naam Atelier Kempe Thill architects and planners. Sindsdien won het bureau meerdere prijsvragen in Nederland en in het buitenland.

De jury is bijzonder te spreken over de constante hoge kwaliteit van het nog jonge oeuvre van Atelier Kempe Thill. Hun werk is 'stevig verankerd in een lange Europese traditie, die niet slechts is geworteld in het modernisme van de vorige eeuw maar de grote lijn voortzet vanaf Palladio, via Schinkel en Mies van der Rohe tot aan de twintigste eeuw.' De jury spreekt haar waardering uit voor de ernst waarmee dit werk tot stand is gekomen en het pure plezier voor het vak van architect dat hieruit spreekt.

Wat valt hier nog aan toe te voegen, behalve dat de prijs meer dan verdiend is, dat de echte winnaar natuurlijk het koppel Kempe Thill is (André is een jaartje te oud; de leeftijdseis van 35 jaar wordt steeds moeilijker en absurder voor jury's van 'jonge' prijzen om te handhaven) en dat het opvallend is dat voor de tweede keer op een rij een 'buitenlands' bureau de prijs wint, de internationalisering van de Nederlandse architectuur zet door.

De prijs wordt op 28 oktober uitgereikt door de voorzitter van de Stichting Rotterdam-Maaskant, burgemeester Ivo Opstelten. De jury bestond uit: Julliete Bekkering, Han Meyer en Carel Weeber.