Dagboek

Live vanaf de Europan Markt

Zaterdag 12 maart 7.30u. Het ArchiNed team staat op, haalt de snoepzakken uit de kelder, vouwt de vlag op en trekt richting NAi om aldaar de boel bij de traditionele Europan Markt enigszins op te vrolijken. Lees in het Europan dagboek wat er verder gebeurde…

9.30u Aankomst bij het NAi. De  tafels staan gereed. ArchiNeds Sweatshop wordt opgebouwd. 14 trommels snoep om de stress tijdens het Europannen weg te kauwen en het suikerniveau hoog te houden: 'kunstgebitjes', dropsleutels, Cola Fido Dido, Bananen Boys, Mixed Funrolls, dropsports, winegum en drop smiles, Froggies, sips salmiak, toversleutels, konfektstaven, deserts mints en western-drop.

Waarom snoep? Snoepen en computeren horen bij elkaar. Wat is die server weer traag…, het programma loopt vast, hoe moet die zin nou eindigen, en nog meer van die akeligheden.

12.15u meneer Bert van Meggelen (voorzitter van Europan) komt even gedag zeggen. Aardige man, beschuldigt ons alleen van goedkope marketingtrucs. Waarschijnlijk jaloers.

12.30u mensen krijgen honger. Als sprinkhanen bespringen ze de Sweetietafel. De ArchiNed 'doggy bags' zijn ontdekt.

12.45u Jaap de suppoost zegt, terwijl hij een Froggie in zijn mond steekt, dat hij onze stand het allermooist vindt.

Enige woorden over onze buren.

Buurman Arjen van Archis promoot Volume, de nieuwe nieuwe nieuwe Archis. Volume is een samenwerkingsverband tussen Archis, AMO en C/lab Columbia. Half april verschijnt het eerste nummer.

Buurvrouw Joke van V2 probeert de prachtige V2 publicaties aan de man te brengen. Er wordt veel gekeken en gebladerd, maar of er ook omzet gemaakt wordt?

13.15u De Bananen Boys zijn op!!!

14.10u De laatste presentaties van de eerste tranche deelnemers vinden plaats in de Bazelzaal. Even tijd om bij te komen. Sigaretje gerookt op het winderige terras waar Rita van het Stimuleringsfonds uitlegt dat er niet veel mensen geinteresseerd zijn in het beleidsplan ;) Ze hoopt nog wat interesse te kweken voor het HGIS fonds (subsidie buitenlandse projecten).

15.00u Even buren bij mediacollega Hans Ibelings die een 'alleen vandaag aanbieding' heeft: een nummer van zijn nieuwe blad A10 voor slechts 3 Euro. Het aanbiedingsbord heeft hij speciaal laten maken door zijn groenteboer om de hoek, ziet er erg overtuigend uit. Hij heeft al 19 A10 abonnees gescoord, dat loopt bijna net zo goed als de ArchiNed snoepkraam.

15.27u De dropstaven zijn op. Het gaat nu snel, zelfs de kunstgebitjes beginnen te lopen!

16.00u De presentaties zijn weer begonnen. Enkele collega's houden het voor gezien en ruimen hun standje op. Het Stimuleringsfonds, Architectuur Lokaal en V2 zijn vertrokken en ook de Young European Architects houden het voor gezien. De Internationale Architectuur Biennale verkoopt waterflesjes, maar daar is het nog niet warm genoeg voor…

Het Auditorium van het NAi zit vol jonge architecten die ervan dromen in de prijzen te vallen bij de komende aflevering van Europan. Zullen zij een van die gelukkigen zijn die een prijs winnen en misschien zelfs zo uitverkoren zijn dat zij vervolgens mogen bouwen? Wat zou dat mooi zijn… Neem nog een smiley, je weet maar nooit!

16.15u Nog even voor de duidelijkheid: op de Europan Markt kun je niet alleen snoepjes eten bij ArchiNed, op deze markt worden ook nog de locaties van Europan 8 in Nederland gepresenteerd. Er zijn zes locaties: Enschede, Dordrecht, Haarlem, Alkmaar, Zwolle en Tilburg doen mee dit keer. In heel Europa zijn 75 locaties aangemeld voor Europan 8.

17.00u Het snoep raakt op, ongeveer 30 kilo heeft ArchiNed in de strijd gegooid, de laatste resten worden nu in zakjes geschept. Tijdens de markt hebben zo'n 10 personen zich gemeld om eventueel correspondent te worden voor ArchiNed. U hoort hopelijk nog van hen…

17.05u Het laatste zakje wordt nu meegenomen: inpakken en wegwezen!!!