Nieuws

Mecanoo wint competitie in Spanje

Het ontwerp van Mecanoo architecten heeft de internationale prijsvraag voor het Theater en Conferentiecentrum La Llotja gewonnen. Het 37.500 m2 grote complex moet het nieuwe beeldmerk van de historische stad Lleida worden en een impuls geven aan de omliggende wijk.

La Llotja wordt gerealiseerd aan de oever van rivier de Segre, nabij het station waar de hogesnelheidstrein van het traject Barcelona – Madrid stopt. Het ontwerp ziet eruit als een zwevend zandstenen volume dat uit de Spaanse aarde lijkt voort te komen. Het concept is gebaseerd op 'shelter and shadow': beschutting tegen de zon tijdens de lange hete dagen in de zomer en bescherming tijdens de regenachtige dagen in de winter. Een zee van licht dringt door het massieve blok naar binnen en nodigt de bezoekers uit de monumentale trappen naar de eerste verdieping te betreden. Op de bel-etage bevindt zich de foyer, met zicht op de stad. Het theater heeft 1200 zitplaatsen. Een groot deel van het voornamelijk logistieke programma van het complex ligt onder het zandstenen plein. Twee torens met appartementen en kantoren (27.000 m2) maken tevens onderdeel uit van de opgave.

De jury nam de beslissing unaniem en roemde het ontwerp vanwege haar stedenbouwkundige opzet, heldere logistiek, ecologische duurzaamheid en verbeeldingskracht. De bouw van La Llotja zal in 2006 starten.

Naast Mecanoo deden aan de competitie mee: Josep Llinàs, Torres y Lapeña, Bonnell y Gil, Carlos Ferrater, Sanabria Artigues y Puig en Foreign Office Architects.